Diarree

Bijgewerkt op 21 september 2022

Wat is diarree?

Diarree is dunne ontlasting die vaker komt dan de gewone ontlasting. Dunne ontlasting komt regelmatig voor als symptoom van verschillende aandoeningen. Vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken. Op deze pagina vindt u informatie over oorzaken en behandeling van diarree.

Een aparte vorm van diarree is waterdunne ontlasting. Hierbij stroomt de ontlasting als water uit een kraan. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen acute diarree en chronische diarree. Met chronische diarree wordt bedoeld diarree die langer dan twee weken aanhoudt. Tenslotte is er nog een aparte pagina over bloederige diarree.

Hoe ontstaat diarree?

Bij diarree is er teveel vocht in de ontlasting. Dit kan op verschillende manieren ontstaan. Normaal gesproken is de ontlasting dun als deze vanuit de dunne darm in de dikke darm komt. In de dikke darm wordt vocht aan de ontlasting onttrokken. De ontlasting wordt hier dus ingedikt. Dit proces kan worden verstoord doordat de dikke darm niet meer goed werkt, bijvoorbeeld door een infectie of een ontsteking. Dan kan diarree ontstaan.

Oorzaken diarree

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor het optreden van diarree. Deze oorzaken kunnen worden ingedeeld in de volgende hoofdgroepen.

  1. Infectie van de darmen, bijvoorbeeld buikgriep, voedselvergiftiging of reizigersdiarree;
  2. Gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld laxeermiddelen (laxantia);
  3. Ontsteking van de darmen, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa;
  4. Hormonale aandoeningen, bijvoorbeeld ziekte van Graves of andere aandoeningen van de schildklier;
  5. Bepaalde stofwisselingsziekten;
  6. Bepaalde vergiftigingen (intoxicaties);
  7. Overige oorzaken
oorzaken diarree
oorzaken diarree

Klik op de afbeelding hierboven voor een overzicht van oorzaken van diarree met een schatting van het aantal gevallen per jaar in Nederland.

Onderaan de pagina treft u een uitgebreide lijst van de verschillende aandoeningen die diarree kunnen veroorzaken.

Complicaties diarree

Complicaties zijn nadelige bijwerkingen van een aandoening. Bij diarree kan uitdroging (dehydratie) optreden als complicatie. Door het verlies van veel vocht met de ontlasting kan het lichaam een tekort aan vocht oplopen. Dit wordt uitdroging of dehydratie genoemd.

Behandeling diarree

Als diarree wordt veroorzaakt door een infectie kan de diarree helpen om de bacteriën of virussen die de infectie veroorzaken te verwijderen uit het lichaam.

Wat kun je zelf doen?

Het meest gebruikte middel tegen diarree is loperamide. Dit middel is zonder doktersrecept te krijgen bij de drogist of bij internetwinkels. Het is bekend geworden onder de merknaam Imodium, maar is tegenwoordig ook onder andere namen of als merkloos middel beschikbaar.

Wat kan de arts doen?

De arts zal meestal eerst willen weten wat de oorzaak van de diarree is. In eerste instantie zal de dokter vragen stellen: Hoe ziet de diarree eruit? Zit er slijm of bloed bij? Wat heb je gegeten? Ben je in het buitenland geweest? etc. Daarnaast zijn verschillende onderzoeken beschikbaar waarmee de oorzaak van de diarree achterhaald kan worden. Als bekend is wat de oorzaak is kan gericht worden behandeld.

Naast behandeling van de diarree zal de arts ook beoordelen of er sprake is van uitdroging. Als dit het geval is zal ook de uitdroging worden behandeld.

Uitgebreide lijst oorzaken diarree

Hieronder een uitgebreide lijst van mogelijke oorzaken van diarree. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal gevallen dat jaarlijks vanwege die oorzaak diarree krijgt.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016


Synoniemen diarree: diarre, diarrhee, diarhee, dunne ontlasting, dijare, dijarree, dijaree, dunne poep, waterdunne poep, diarre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven