Cyanose

Bijgewerkt op 9 maart 2022

Wat is cyanose?

Cyanose is een blauwpaarse verkleuring van de huid en/of de slijmvliezen veroorzaakt door een afname van het zuurstof gehalte van het bloed. Cyanose is vooral goed zichtbaar in delen van het lichaam waar de huid dun is en aan de slijmvliezen.

Wat is de oorzaak?

Cyanose wordt veroorzaakt door een vermindering van het zuurstof gehalte in het bloed. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder aandoeningen van het hart, aandoeningen van de ademhalingswegen en aandoeningen van de hersenen.

Onderscheid centrale cyanose & perifere cyanose

Cyanose ontstaat als het hemoglobine in rode bloedcellen minder zuurstofmoleculen bevat. Hemoglobine dat geen zuurstof bevat wordt desoxyhemoglobine genoemd. Wanneer het gehalte desoxyhemoglobine in het bloed boven een bepaalde waarde komt is dit zichtbaar als cyanose.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen centrale cyanose en perifere cyanose. Centrale cyanose ontstaat wanneer het gehalte aan hemoglobine dat geen zuurstof bevat (desoxyhemoglobine) in rode bloedcellen in de slagaders boven een bepaalde waarde komt. De zogenaamde zuurstofsaturatie (zuurstofverzadiging) van het bloed komt dan onder de 75-85%. Bij perifere cyanose is het gehalte aan hemoglobine dat geen zuurstof (desoxyhemoglobine) bevat in de aders verhoogd.

Centrale cyanose wordt meestal veroorzaakt door afwijkingen in de luchtwegen of het hart. Het gaat om afwijkingen of aandoeningen die ertoe leiden dat het bloed onvoldoende zuurstof opneemt in de longen. Perifere cyanose wordt meestal veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de huid en de slijmvliezen.

Welke symptomen geeft het?

Cyanose leidt tot blauwpaarse verkleuring van de huid en/of de slijmvliezen.

Engelse vertaling

cyanosis

1 gedachte over “Cyanose”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven