Borstvorming bij mannen

Bijgewerkt op 22 november 2021

Borstvorming bij mannen (gynecomastie)

Borstvorming bij mannen komt vaak voor. Meestal gaat het om een goedaardige groei van de melkklier. In zeldzame gevallen kan er een kwaadaardige oorzaak zijn.

borstvorming bij mannen (gynecomastie)
borstvorming bij mannen (gynecomastie)

De medische term voor borstvorming bij mannen is ‘gynecomastie’.

Welke oorzaken zijn er?

De oorzaak van de borstvorming is meestal een toename van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogenen). Dit kan ontstaan bij pasgeboren baby’s doordat oestrogenen van de moeder via de placenta in het bloed van de baby terechtkomen. Ook in de puberteit kan een overmaat aan oestrogenen ontstaan. In de puberteit neemt bij jongens de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen (testosteron) toe. Een deel van dit testosteron wordt in het lichaam omgezet in oestrogenen. Hoe hoger de omzetting in oestrogenen des te groter de kans op het krijgen van borstvorming. Ook bij oudere mannen kan een overmaat aan oestrogenen leiden tot borstvorming.

Hieronder een overzicht van de oorzaken van borstvorming bij mannen. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak gynecomastie krijgt.

Engelse vertaling

gynecomastia

ICD10-code

N62

Wat is de behandeling?

In het algemeen geldt dat de behandeling bestaat uit het behandelen van de onderliggende oorzaak. Borstvorming door (tijdelijke) verstoring van de hormoonhuishouding bij pasgeborenen, in de puberteit en op latere leeftijd is onschuldig. Behandeling is daarom niet noodzakelijk maar zal soms vanwege kosmetische redenen toch worden ingesteld. Soms zal plastische chirurgie worden overwogen voor de behandeling van gynecomastie.

Synoniemen

Andere namen voor borstvorming bij mannen zijn borstvorming bij de man, borstgroei bij mannen, borsten bij mannen, borstontwikkeling bij mannen, gynecomastie, gynecomastia, gynaecomastie, ontwikkeling van borsten bij mannen, ontwikkelen van borsten bij mannen, krijgen van borsten, toename van volume van de borsten, en borstontwikkeling.

1 gedachte over “Borstvorming bij mannen”

 1. Goede morgen,

  Het begon met steken onder de tepel. Eerst links. Nu links en rechts.
  Als ik rondom op de tepels druk voel ik steken.
  Is dit een symptoom voor borstvorming? Rondom de tepel iets opgezwollen.
  Het lijkt op heel kleine borsten.
  Graag antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Antoon Delsing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven