Bloedneus

Bijgewerkt op 30 juni 2019

Oorzaken bloedneus

Bijna iedereen heeft wel eens een bloedneus gehad. Meestal gaat dat vanzelf weer over. Soms houdt een bloedneus langere tijd aan, of komt regelmatig terug. Dat is een reden om de huisarts te raadplegen.

bloedneus

Er zijn zeer veer verschillende oorzaken voor een bloedneus. De meeste oorzaken vallen onder één van de volgende hoofdgroepen:

Als de oorzaak van de bloedneus niet direct duidelijk is wordt wel gesproken van een ‘spontane bloedneus’ of ‘idiopathische bloedneus’. De medische naam voor bloedneus is ‘epistaxis’.

Behandeling bloedneus

Wat kan ik zelf doen?

Bij een bloedneus kan de bloeding meestal worden gestelpt door de neus dicht te knijpen. Na tien minuten dichtknijpen zou de bloeding gestopt moeten zijn. Als dat niet het geval is wordt aangeraden om de huisarts te raadplegen.

Wat kan de arts doen?

De arts kan de bloeding stelpen door een tampon in het betreffende neusgat te stoppen. Hiermee wordt de neusholte opgevuld. Zie afbeelding hieronder.

bloedneus behandeling - inbrengen tampon
Bron: Cerimes

Als niet direct duidelijk is wat de oorzaak is zal de arts dat verder willen onderzoeken. De huisarts zal proberen een diagnose te stellen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal gaat een bloedneus vanzelf weer over. In dat geval wordt meestal geen arts geraadpleegd en zal ook geen diagnose worden gesteld. Als de bloedneuzen vaker optreden zal vaak wel een arts worden bezocht. De arts kan met behulp van vragen te stellen en lichamelijk onderzoek proberen erachter te komen wat de oorzaak van de bloedneuzen is. Eventueel kan aanvullend onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld bloedonderzoek of beeldvormend onderzoek.

Als de huisarts er zelf niet uitkomt kan worden doorverwezen naar een medisch specialist. Meestal zal dat een KNO-arts zijn. Als er echter aanwijzingen zijn voor een stoornis van de bloedstolling zal worden verwezen naar een internist of hematoloog.

Engelse vertaling

nosebleed

ICD10-code

R04.0

Verder lezen / Referenties

Synoniemen voor bloedneus zijn neusbloeding, bloedende neus en epistaxis.


Bloedneus – differentiaal diagnose

Hieronder een uitgebreide lijst met meer dan vierhonderd oorzaken voor een bloedneus. Een dergelijke lijst met mogelijke oorzaken wordt wel ‘differentiaaldiagnose‘ genoemd.

Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een bloedneus krijgt.

Vaak voorkomende oorzaken van een bloedneus: >1.000/jaar

Regelmatig voorkomende oorzaken van een bloedneus: >100/jaar

Zeldzame oorzaken voor een bloedneus: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken voor een bloedneus: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken voor een bloedneus: <1/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven