Bloedend tandvlees

Bijgewerkt op 9 januari 2024

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is een zeer veel voorkomend symptoom. Meestal is de oorzaak een ontsteking van het tandvlees. Soms is het een kenmerk van een onderliggende ziekte. Zo kan bloedend tandvlees worden veroorzaakt door aandoeningen waarbij een tekort aan bloedplaatjes optreedt. Bloedplaatjes spelen namelijk een belangrijke rol bij het stoppen van een bloeding. Sommige geneesmiddelen kunnen bloedend tandvlees als bijwerking hebben. Ook kan bloedend tandvlees voorkomen als symptoom van een zeldzame aangeboren stollingsstoornis, zoals de ziekte van Von Willebrand.

bloedend tandvlees (gingivabloeding)
Bloedend tandvlees

De medische term voor bloedend tandvlees is ‘gingivabloeding’.

Oorzaken bloedend tandvlees

Hieronder een lijst met mogelijke oorzaken voor bloedend tandvlees. Bovenaan de meest waarschijnlijke oorzaken, en onderaan de zeer zeldzame oorzaken. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal gevallen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak bloedend tandvlees krijgt.

Zeer veel voorkomende oorzaken

Veel voorkomende oorzaken

Regelmatig voorkomende oorzaken

Zeldzame oorzaken

Zeer zeldzame oorzaken

Overige oorzaken

Frequentie < 1/jaar

Frequentie <0,2/jaar

Frequentie <0,1/jaar

Behandeling bloedend tandvlees

In het algemeen geldt dat eerst een diagnose gesteld moet zijn voordat wordt behandeld. Als tandvleesbloeding de enige klacht is kan er in eerste instantie van worden uitgegaan dat ontsteking van het tandvlees of parodontitis de oorzaak van de bloeding is. Dat is namelijk in bij meer dan 95% van de mensen met bloedend tandvlees het geval.

Ontstoken tandvlees en parodontitis kunnen meestal goed worden behandeld met goede mondhygiëne: goed poetsen en flossen. Als het bloeden na een week niet minder is geworden of als andere symptomen ontstaan is er mogelijk een andere oorzaak voor het bloedende tandvlees. In dat geval is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Engelse vertaling

bleeding gums

Synoniemen bloedend tandvlees

bloeden van het tandvlees, tandvleesbloeding, tandvlees bloedt, bloed op de tandenborstel na het poetsen, snel bloedend tandvlees, tandvleesbloeding, tandvleesbloedingen, gingivabloeding, gingiva bloeding, bloeden tandvlees, makkelijk bloedend tandvlees, tandvlees gaat bloeden na aanraking, bloedend tandvlees bij aanraking


Auteur: Erwin Douwes

Erwin Douwes studeerde geneeskunde in Leiden. Hij werkte als arts bij de Koninklijke Marine en in het Universiteits Medisch Centrum in Maastricht. Daarna werkte hij in verschillende functies in de farmaceutische industrie. Momenteel is Douwes internetondernemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven