Bloed ophoesten

Bijgewerkt op 2 september 2023

Bloed ophoesten

Het ophoesten van bloed komt niet zo vaak voor als symptoom. Maar als het voorkomt veroorzaakt het wel vaak ongerustheid of angst.

Het is van belang om onderscheid te maken tussen het ophoesten van bloed en het opgeven van bloed. Met ophoesten van bloed wordt bedoeld bloed of bloederig slijm dat uit de luchtpijp, bronchiën of longen komt.

De medische term voor het ophoesten van bloed of bloederig slijm is hemoptoë of hemoptyse.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ophoesten van bloed. De meeste oorzaken vallen in één van de volgende categoriën:

Wat doen bij het ophoesten van bloed?

Bij het ophoesten van bloed of bloederig slijm is het altijd van belang om een arts te raadplegen.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij veel bloedverlies kan het nodig zijn om – ongeacht de oorzaak – de bloeding direct te stoppen. In dat geval kan de arts besluiten een bronchoscopie te doen om te kijken waar de bloeding zit. Ook is het mogelijk om het bloedvat waaruit bloedverlies plaats vindt kunstmatig te verstoppen. Dit wordt ‘embolisatie‘ genoemd.

Synoniemen

ophoesten van bloed, hemoptoë, haemoptoë, ophoesten bloederig slijm, bloederig sputum, hemoptyse, hemoptysis, haemoptyse


Bloed ophoesten – Alle oorzaken op een rijtje

Zeldzame oorzaken van bloed ophoesten

Zeer zeldzame oorzaken van bloed ophoesten


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen lezers vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Op die manier kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven