Bijna flauwvallen of bewusteloos

Bijgewerkt op 9 oktober 2021

Oorzaken (bijna) flauwvallen of bewusteloosheid

Deze webpagina gaat over oorzaken van (bijna) flauwvallen en bewusteloosheid. Met ‘flauwvallen’ wordt bedoeld een kortdurend verlies van bewustzijn dat plotseling optreedt. Met ‘bijna flauwvallen’ wordt bedoeld het gevoel dat je flauw gaat vallen. Met ‘bewusteloosheid’ wordt meestal bedoeld een langer durende periode van bewustzijnsverlies.

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor (bijna) flauwvallen en bewusteloosheid. Ons bewustzijn komt tot stand in een bepaald deel van de hersenen. Verlies van bewustzijn is het gevolg van een verminderde werking van dit deel van de hersenen. Dat kan op allerlei manieren tot stand komen.

De meeste oorzaken van bewustzijnsverlies kunnen ingedeeld worden in één van de volgende groepen:

Engelse vertaling

bijna flauwvallen = near syncope

flauwvallen = fainting, syncope

bewusteloosheid = unconsciousness

ICD10-code

R55 – syncope and collapse


Syncope – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide lijst met meer dan 500 verschillende oorzaken voor een verlies van bewustzijn. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak bewustzijnsverlies heeft.

Synoniemen

Andere namen die ongeveer hetzelfde betekenen zijn flauwvallen, syncope, buiten westen raken, collaps, somnolentie, flauwte, bewusteloos, wegraking
bewustzijnsverlies, bewustzijnsstoornis, bewusteloosheid, buiten bewustzijn, bewustzijn verliezen, verminderd bewustzijn, bewustzijnsdaling, verlaagd bewustzijn, buiten bewustzijn raken, en buiten kennis raken.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 november 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven