Bijgewerkt op 23 december 2021
Wat is amenorroe?
Amenorroe betekent ‘niet menstrueren’. Het is een normaal verschijnsel bij meisjes voor de puberteit, tijdens zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding en na de overgang (menopause). In deze gevallen wordt gesproken van fysiologische amenorroe. Het kan echter ook voorkomen als symptoom van een onderliggende aandoening.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire amenorroe en secundaire amenorroe. Bij primaire amenorroe blijft de menstruatie uit bij een meisje dat normaal gesproken zou moeten gaan menstrueren. Er is dus sprake van het uitblijven van de eerste menstruatie. Vaak wordt als grens de leeftijd van 16 jaar gebruikt. Bij secundaire amenorroe is er sprake van het stoppen van de menstruatie bij een meisje of vrouw die eerder wel al menstrueerde. Vaak wordt als definitie gebruikt dat de vrouw gedurende minimaal drie maanden niet gemenstrueerd heeft.
Welke oorzaken zijn er?
Er zijn veel verschillende aandoeningen die tot amenorroe kunnen leiden. Vaak gaat het om aandoeningen waarbij de hormoonhuishouding verstoord is. Er zijn echter ook een aantal medicijnen die amenorroe als bijwerkingen kunnen geven. Hieronder volgt een lijst van ziekten die gepaard kunnen gaan met amenorroe.
- anorexia nervosa
- polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
- langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie), waaronder:
- ziekte van Hashimoto
- adrenogenitaal syndroom
- aandoeningen van de hypofyse
- bijvoorbeeld een gezwel, zoals:
- prolactinoom
- bijvoorbeeld een gezwel, zoals:
- verhoogd prolactine gehalte in het bloed (hyperprolactinemie)
Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Daarom zal de arts in eerste instantie onderzoek doen om te achterhalen waardoor de amenorroe veroorzaakt wordt. Dat betekent een vraaggesprek (anamnese) met de patient en vervolgens aanvullend onderzoek. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zal een zwangerschapstest gedaan worden om uitblijven van de menstruatie ten gevolge van een zwangerschap uit te sluiten.