Allodynie

Bijgewerkt op 14 februari 2022

Wat is allodynie?

Er is sprake van allodynie als iemand pijn voelt bij een aanraking die normaal gesproken geen pijngevoel zou geven. Er is dus sprake van overgevoeligheid voor aanraking. Allodynie is iets anders dan hyperalgesie. Bij hyperalgesie is sprake van een overmatig gevoel van pijn bij een prikkel die normaal gesproken ook al pijn zou doen. Bij hyperalgesie is dus sprake van overgevoeligheid voor pijnprikkels.

Welke oorzaken zijn er?

Allodynie kan voorkomen na zonverbranding. De huid raakt door de zonnebrand overgevoelig voor pijnprikkels. Een aanraking van de zonverbrande huid kan dan al tot pijn aan de huid leiden. Verder kan allodynie voorkomen als symptoom bij verschillende aandoeningen. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn perifere neuropathie, postherpetische neuralgie, fibromyalgie, alcoholonttrekkingsdelier, premenstruele dysfore stoornis en complex regionaal pijnsyndroom. Minder vaak voorkomende aandoeningen waarbij allodynie kan voorkomen zijn babesiose, duikersziekte, foetaal alcoholsyndroom, fragiele-X-syndroom, proximale myotone myopathie en het syndroom van Déjerine–Roussy.

Verder is allodynie gemeld als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, waaronder agalsidase bèta (Fabrazyme), alemtuzumab (Lemtrada), bexaroteen (Targretin), bleomycine, boceprevir (Victrelis), moxifloxacine (Avelox), nilotinib (Tasigna), ponatinib (Iclusig), pregabaline (Lyrica), pembrolizumab (Keytruda), ribavirine (Rebetol), sertraline (Zoloft), sinecatechins (Veregen), sunitinib (Sutent), tacrolimus zalf (Protopic), teriflunomide (Aubagio), testosteron gel (Androgel, Testavan, Testim, Tostran), topiramaat (Topamax) vardenafil (Levitra), ziconotide (Prialt), zoledroninezuur en zolmitriptan (Zomig)

Hoe ontstaat het?

Aanraking, beschadiging en verandering van temperatuur worden waargenomen door zogenaamde receptoren op zenuwen in de huid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mechanoreceptoren en nociceptoren. Mechanoreceptoren registreren gevoelsprikkels (aanraking). Nocireceptoren registreren pijnprikkels. In geval van aanraking, beschadiging of temperatuurverandering van de huid sturen deze receptoren zenuwprikkels via deze zenuwen naar het ruggenmerg. Via het ruggenmerg komen deze zenuwprikkels in een deel van de hersenen dat de thalamus wordt genoemd. Vanuit de thalamus komen de zenuwprikkels in het deel van de hersenschors waar we bewust worden van de betreffende waarneming. Bij allodynie gaat er iets mis in het doorgeven van gevoelsprikkels en pijnprikkels naar de hersenen, of bij de interpretatie van de prikkels door de hersenen.

Wat is de behandeling?

Allodynie kan worden behandeld met geneesmiddelen. Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt. Hieronder een overzicht van de verschillende middelen:

  • Pijnstillers (analgetica), zoals bijvoorbeeld:
    • alfentanil
    • lidocaïne
    • morfine
    • naproxen
  • Antidepressiva, zoals bijvoorbeeld:
    • venlafaxine
  • Anti-epileptica, zoals bijvoorbeeld:
    • gabapentine
    • lamotrigine
    • pregabaline

Engelse vertaling

allodynia

2 gedachten over “Allodynie”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven