Stappenplan: zo blijf je gemotiveerd

Bijgewerkt op 12 januari 2018

Motivatie om te sporten

Elk jaar opnieuw maken mensen aan de start verschillende goede voornemens. Een vaak gehoord goed voornemen heeft betrekking tot beginnen met sporten. Dit vaak om de meest uiteenlopende redenen. Zo zijn er mensen die willen sporten omdat ze op die manier hopen wat gewicht te verliezen, maar wat ook te denken van zij die sporten om hun fysieke ingesteldheid te verbeteren?

motivatie om te sporten

Wat jouw reden om te beginnen met sporten uiteindelijk ook mag zijn, in het begin mag het leuk zijn, maar de kans is groot dat je na verloop van tijd je motivatie verliest. Dit is niet in het minst zo wanneer de resultaten uitblijven. Door rekening te houden met de tips in dit artikel zorg je er voor dat je altijd goed gemotiveerd blijft.

1.) Maak van sporten een gewoonte

Om jezelf te kunnen blijven motiveren is het altijd de moeite waard om van sporten een gewoonte te maken. Veel mensen accepteren sporten als een vast onderdeel van hun dagelijks leven en dat is precies wat het ook moet zijn. Laat je dus door niets of niemand van de wijs brengen en blijf sporten. Wil er je iemand komen bezoeken op het vaste uur dat je dagelijks wat aan sport doet? Nodig hem of haar dan uit om hetzelfde te doen en ga samen sporten! Zo kunnen jullie probleemloos afspreken, maar verlies je het sporten niet uit het oog.

2.) Bepaal één of meerdere vaste dagen om te sporten

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat het altijd interessant is om een vaste dag te bepalen waarop je gaat sporten. Wil je bijvoorbeeld één keer per week sporten en ben je op maandag vrij? Dan is dit de uitgelezen dag. Wil je liever meerdere keren per week sporten? Zoek dan meerdere momenten uit waarop de kans zo klein mogelijk is dat je wordt gestoord of dat je planning in de war zal komen.

3.) Dwing jezelf om naar buiten of naar de sportschool te gaan

Na een lange werkdag is het bijzonder aanlokkelijk om je gewoon in de sofa te gooien en wat te ontspannen. Forceer je zelf daarom eerst om naar de sportschool of in ieder geval naar buiten te gaan. Jezelf forceren om naar de sportschool te gaan zorgt er voor dat reeds 80 procent van het werk is gedaan. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is te sporten. Veel mensen sporten alleen, maar dan loop je het risico dat dit snel gaat vervelen. Door te sporten met anderen of in ieder geval in een omgeving waar nog meer mensen actief zijn kan je jezelf veel beter (blijven) motiveren. Wie weet hou je er zelfs een aantal nieuwe vrienden aan over!

4.) Maak sporten extra leuk voor jezelf

Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om sporten extra leuk te maken voor jezelf. In eerste instantie kan dit bijvoorbeeld gebeuren door te luisteren naar je favoriete muziek. Koop jezelf een goede MP3-speler en zet er je favoriete playlist op. Je zal merken dat dit van het sporten een veel minder saaie bedoening maakt. Heb je het geluk om over een eigen sportzaaltje te beschikken bij je thuis? In dat geval kan ook het ophangen van een televisie mogelijks de moeite waard zijn.

5.) Daag jezelf continue uit

Sporten is altijd minstens een beetje prestatiegericht. Omwille van deze reden is het dan ook steeds de moeite waard om jezelf concrete doelen voorop te stellen en jezelf op die manier te blijven uitdagen. Je kan er voor kiezen om zelf specifieke uitdagingen op te stellen en jezelf op te leggen, maar het is eveneens mogelijk om ze van het internet af te halen. Zo krijg je een kant en klaar pakket met uitdagingen voorgeschoteld waardoor je alleen nog maar hoeft te sporten!

6.) Hou je vooruitgang bij

Wanneer je begint met sporten is het altijd de moeite waard om in een boek of op je computer of smartphone bij te houden hoeveel keer je bepaalde oefeningen kan uitvoeren, hoelang of hoe ver je kan lopen, etc. Alleen door het bijhouden van de gegevens tijdens het sporten is het mogelijk om op middellange tot lange termijn je prestaties te vergelijken en je vooruitgang te bepalen. Het vaststellen van een structurele vooruitgang zorgt er voor dat je beter bent gemotiveerd, niet in het minst omdat je weet dat het sporten je lichaam duidelijk beter maakt.

7.) Neem een personal trainer onder de arm

Stel je vast dat je de nodige moeite ondervindt om jezelf gemotiveerd te houden? In dat geval kan het wellicht interessant zijn om een personal trainer onder de arm te nemen. Een dergelijke persoon zal niet alleen een speciaal schema maken op basis van jouw wensen en vermogen, daarnaast zal hij of zij je blijven motiveren om het beste uit jezelf te halen. Je dient er uiteraard wel rekening mee te houden dat het inhuren van een personal trainer ook gepaard gaat met een bepaald kostenplaatje.

———————————————————————————————————-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven