Bijgewerkt op 1 oktober 2018
Wat is een voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige is opgeleid om advies en begeleiding te bieden met betrekking tot gezond eten. Een andere benaming voor voedingsdeskundige is nutritionist.
Vaak wordt verwacht dat een voedingsdeskundige uitsluitend advies geeft over voeding, maar goede begeleiding en het bekijken van een gehele levensstijl komt er ook regelmatig bij kijken.
Een voedingsdeskundige heeft een achtergrond in wetenschappelijk onderzoek doen naar voeding en kan dit overbrengen in de vorm van een advies. Een voedingsdeskundige is opgeleid om persoonlijk advies te geven om fysieke problemen op te lossen of om simpelweg te helpen bij gewichtsverlies. Zo wordt een voedingsdeskundige bijvoorbeeld ingeschakeld bij mensen die een te hoog cholesterol hebben.
Wat doet een voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige kan werkzaam zijn op verschillende manieren. Een voedingsdeskundige kan zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar levensmiddelen en voedingsleer. Ook zijn veel voedingsdeskundigen werkzaam als adviseur op het gebied van gezonde voeding, bijvoorbeeld om af te vallen of om de gezondheid te verbeteren.
In ziekenhuizen zijn ook vaak voedingsdeskundigen aanwezig om patiënten met specifieke problemen te begeleiden. Als voedingsdeskundige is het ook mogelijk om als voorlichter te werken. Je bent dan in dienst van een levensmiddelenbedrijf en wordt bijvoorbeeld naar verschillende bedrijven en scholen gestuurd om mensen voor te lichten over gezonde voeding.
De hoofdactiviteit van een voedingsdeskundige is het voorzien van advies op het gebied van voeding. Hierbij wordt iemands levensstijl geanalyseerd en op basis daarvan wordt door de voedingsdeskundige advies uitgebracht om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Bij gezonde voeding draait het meestal een balans tussen goede voedingsstoffen. Zo wordt er gekeken of iemand genoeg koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Over het algemeen wordt een voedingspatroon als gezond gezien wanneer de richtlijnen van de Schijf van Vijf worden gevolgd. Echter, per individu kan een gezond voedingspatroon erg afwijken. Wanneer iemand extreem overgewicht heeft moet een specifiek voedingspatroon opgesteld worden om gewicht te verliezen. Ook bij patiënten met een te hoog cholesterol is het ook essentieel om te letten op voeding om het cholesterolniveau te verlagen. Zo zijn er nog veel meer gevallen waarbij aanpassing van het voedingspatroon essentieel is. Een voedingsdeskundige helpt deze individuele gevallen met het vinden van de juiste levensstijl.
Welke opleiding heb je ervoor nodig?
Om opgeleid te worden tot voedingsdeskundige worden verschillende opleidingen aangeboden. Dit zijn voornamelijk HBO of MBO opleidingen. De duur van deze opleidingen varieert tussen de twee en vier jaar. Na het afronden van zo’n studie kan je een eigen praktijk beginnen of aan het werk gaan bij instanties en bedrijven. De bekendste opleidingen tot voedingsdeskundige worden toegelicht.
HBO Voeding en Diëtetiek
Bij de HBO opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ staat gezonde voeding centraal. De opleiding focust zich op het uitbrengen van advies. De opleiding is erg populair, omdat gezond eten steeds belangrijker wordt. Dit komt doordat iedereen zich meer bewust wordt van het feit dat eten een erg grote grote invloed heeft op onze gezondheid. Wanneer je de opleiding afrondt, ben je officieel een voedingsdeskundige. Je kan dan aan de slag als voedingsdeskundige, diëtist, voedingsvoorlichter of als adviseur. Je houdt je voornamelijk bezig met anderen informeren over voeding en gezondheid. Zo help je mensen bijvoorbeeld met afvallen of juist met aankomen. Je kan terecht bij grote levensmiddelenbedrijven, zorginstellingen, voorlichtingsbureaus en sportorganisaties. De opleidingen wordt aangeboden door verschillende hogescholen: de Hanze Hogeschool in Groningen, de Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
MBO Voeding
Ook op MBO-niveau is het mogelijk om een opleiding te volgen waarbij je wordt opgeleid tot voedingsdeskundige. Via het ROC zijn er verschillende mogelijkheden om deze opleiding te volgen. Ook op MBO-niveau staat voedingsleer centraal. Er wordt gekeken naar de invloed van soorten voeding en de hoeveelheid ervan op onze gezondheid. Overgewicht is natuurlijk een groot probleem in de samenleving, maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan ondergewicht. Met alle problemen gerelateerd aan voeding kunnen mensen een diëtist, voedingsdeskundige of gewichtsconsulent raadplegen. Bij een opleiding MBO Voeding leer je hoe je iemand kan voorlichten, begeleider, motiveren en adviseren. De basis van de MBO opleiding is voedingsleer. Daarnaast zijn er cursussen waarmee je onder andere voedingsdeskundige of gewichtsconsulent kan worden.
Kosmeoo Health Voedingsdeskundige
Kosmeoo Health is een opleidingsinstituut dat zich uitsluitend richt op voedingsgerelateerde opleidingen. Hier kan je een HBO-opleiding volgen tot voedingsdeskundige. Kosmeoo Health biedt de mogelijkheid om thuisstudie te doen, maar het is ook mogelijk om praktijklessen te volgen.
Bij de opleiding voedingsdeskundige van Kosmeoo wordt je opgeleid om klanten te adviseren over een gezonde levensstijl. Hierbij gaat het natuurlijk om hun voedingspatroon, maar ook om hun algehele levensstijl en beweging. De opleiding wordt ook vaan aangeraden aan sportscholen, wellness bedrijven en schoonheidssalons om hun services uit te breiden.
Tijdens de opleiding tot voedingsdeskundige krijg je twintig lessen, waarbij je leert over allergiën, obesitas, voedingsleer, ondergewicht en specifieke behoeften van patiënten. Bij elk probleem wordt een mogelijke behandelingsmethode uitgebreid besproken. De focus ligt op gezonde voeding, maar er wordt ook gekeken naar orthomoleculaire behandelingen. Daarbij wordt gekeken naar een hoge inname van bepaalde voedingsstoffen om bijvoorbeeld een specifiek geval te behandelen met specifieke supplementen om de gezondheid te verbeteren.
Tijdens de opleiding wordt de interactie met de klanten vaak besproken. Je leert een intakegesprek voeren, maar ook hoe de rest van een begeleidingstraject er uit hoort te zien en wat je houding moet zijn om de klant positief te kunnen beïnvloeden. Kosmeoo Health is gevestigd in Kockengen in de provincie Utrecht.
Wat is het verschil tussen een voedingsdeskundige, een gewichtsconsulent, een diëtist en een voedingstherapeut?
Het verschil tussen al deze voeding gerelateerde beroepen is niet altijd duidelijk. Het is natuurlijk duidelijk dat al deze functies te maken hebben met gezond eten. Maar wie doet nou precies wat?
Een voedingsdeskundige is in principe iemand die een studie in de richting van voeding en gezondheid heeft gevolgd. Je bent dan een wetenschapper op het gebied van voeding. De meeste voedingsdeskundigen zijn werkzaam als adviseur of voorlichter over voeding en een gezonde levensstijl. De titel ‘Voedingsdeskundige’ is geen beschermd begrip en kan dus in principe door iedereen gebruikt worden. Om deze reden kan niet specifiek gezegd worden wie officieel wel of geen voedingsdeskundige is.
Een gewichtsconsulent geeft advies een mensen die over het algemeen gezond zijn, maar problemen hebben met hun gewicht. Een gewichtsconsulent geeft advies aan mensen van wie het gewicht te hoog of te laag is, maar waarbij geen medische problemen een rol spelen. Wanneer dit wel het geval is, wordt een klant doorgestuurd naar een diëtist. Net zoals voedingsdeskundige, is ook gewichtsconsulent geen beschermd begrip en kan iedereen deze benaming gebruiken.
Een diëtist is gespecialiseerd in voeding en gezondheid, ook wanneer hier medische problemen een rol bij spelen. Mensen komen bij een diëtist wanneer zij lijden aan overgewicht of ondergewicht, maar ook wanneer er een medisch probleem bij komt kijken. Zo wordt ook een diëtist geraadpleegd bij mensen die lijden aan suikerziekte, darmproblemen, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Een diëtist heeft naast kennis van voedingsleer, ook kennis van medische problemen. Een diëtist geeft advies en begeleiding om tot een geschikt voedingspatroon te komen. Ook wordt aandacht besteed aan de gehele levensstijl om de gezondheid te verbeteren. In tegenstelling tot de andere benamingen, is het begrip ‘diëtist’ wel beschermd. Je bent een diëtist wanneer je de officiële HBO-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ hebt gedaan. Daarnaast moe je ingeschreven staan bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Eens in de vijf jaar moet je je hier opnieuw inschrijven om vast te stellen dat je genoeg bijscholing en ervaring hebt om diëtist genoemd te mogen worden.
Een voedingstherapeut is meer gespecialiseerd op het gebied van natuurgeneeskunde. Deze naam kan iedereen gebruiken, omdat de titel niet beschermd is. Een voedingstherapeut helpt zieke mensen die geen medicijnen willen gebruiken. Volgens de natuurgeneeskunde kan voeding evenveel betekenen als medicijnen. Hierbij wordt uitgegaan van het zelfhelende vermogen van het lichaam. Een voedingstherapeut vindt het gebruik van onbewerkte producten het allerbelangrijkst en schrijven een behandeling voor van veel onverzadigde vetzuren en eiwitten uit zuivel.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 1 oktober 2018
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 1 oktober 2018