Verhoogde hersendruk

Bijgewerkt op 30 juli 2019

Wat is een verhoogde hersendruk?

Een verhoogde hersendruk is een toename van de druk in de schedel. Dit kan ontstaan als het volume van de hersenen toeneemt. Bij een toename van het volume van de hersenen ontstaat vrijwel direct een toename van de druk in de hersenen. Dat komt doordat de schedel niet meegeeft door toename van de druk.


Hoe wordt het gemeten?

Om de hersendruk te meten moet een slangetje in de hersenen worden geplaatst. Aan het uiteinde van het slangetje bevindt zich een sensor die de druk kan meten.


Welke symptomen geeft het?

Een verhoogde hersendruk kan verschillende klachten en verschijnselen geven. Hieronder staan ze genoemd.


Welke oorzaken zijn er?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor drukverhoging in de hersenen. De verschillende oorzaken zijn onder te verdelen in de volgende categoriën:

  • Drukverhoging door zwelling van het hersenweefsel – dit komt voor bij aandoeningen als hersenkneuzing, hersenoedeem (bijvoorbeeld door herseninfarct), hersentumor, hersenabces en hersenbloeding;
  • Verminderde afvoer van bloed uit de hersenen – dit leidt tot een toename van de druk in de aders van de hersenen; het komt voor bij aandoeningen als hartfalen, trombose van de sinus venosus, vernauwing of verstopping van de halsvenen;
  • Verminderde afvoer van hersenvocht – dit komt voor bij hydrocefalus (blokkade van de afvoer van hersenvocht in de hersenventrikels), en soms ook bij aandoeningen van de hersenvliezen;
  • Toename van de productie van hersenvocht – dit kan voorkomen bij een subarachnoïdale bloeding, bij hersenvliesontsteking (meningitis) en bij gezwellen van de plexus choroïdeus.

Niet altijd wordt een oorzaak gevonden voor de drukverhoging in de hersenen. Als dat het geval is wordt gesproken van ‘idiopathische intracraniële drukverhoging’ of ‘idiopathische intracraniële hypertensie’.


Andere talen

Engelse vertaling

increased intracranial pressure, intracranial hypertension

Duitse vertaling

erhöhte Hirndruck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven