Bijgewerkt op 20 september 2021
Wat is een slikfoto?
Een slikfoto is een röntgenonderzoek van de slokdarm waarbij de patiënt onder doorlichting een contrastmiddel doorslikt. Doordat het contrastmiddel goed zichtbaar is bij röntgenonderzoek kan de vorm van de slokdarm goed in beeld worden gebracht. Het onderzoek wordt vooral gebruikt om afwijkingen van de wand van de slokdarm in beeld te brengen.
Hoe gaat een slikfoto?
Voorbereiding
In sommige ziekenhuizen wordt de patiënt gevraagd een aantal uren voor het onderzoek niet meer te eten. In andere ziekenhuizen wordt dat niet gedaan. Verder is geen speciale voorbereiding nodig.
Aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd zal meestal worden gevraagd of ze zwanger zijn. Röntgenstralen kunnen namelijk een nadelige werking hebben op het ongeboren kind.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling ‘radiologie’ van een ziekenhuis of andere kliniek.
Voor dit onderzoek wordt u gevraagd de bovenkleding uit te doen. Vervolgens wordt gevraagd om in de onderzoekskamer plaats te nemen voor het röntgenapparaat. Tijdens het onderzoek krijgt u een beker bariumpap te drinken. Bariumpap is de contrastvloeistof die op de röntgenfoto zichtbaar wordt. Er zullen meerdere röntgenfoto’s worden gemaakt. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u direct naar huis. Door de bariumpap kan de ontlasting een aantal dagen licht gekleurd zijn. Aangeraden wordt om de dagen na het onderzoek veel water te drinken.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.
Wat kun je zien op een slikfoto?
Op slikfoto’s is te zien hoe de bariumpap zich vanuit de keel door de slokdarm naar de maag beweegt. Dit geeft de radioloog informatie over de doorgankelijkheid van keel en slokdarm. Verder zijn door het contrastmiddel (de bariumpap) de contouren van de wand van de slokdarm goed zichtbaar. Dat betekent dat afwijkingen aan de wand van de slokdarm duidelijk in beeld kunnen worden gebracht. Ook de algehele vorm van de slokdarm wordt goed zichtbaar. Dat kunnen we zien op de slikfoto hieronder. Daarop is een kurketrekker-achtige vorm van de slokdarm te zien. Dit wordt een ‘kurketrekker-slokdarm’ genoemd, of ook het ‘notenkraker-syndroom’.
Bij welke aandoeningen?
Slikfoto’s worden gemaakt als de arts denkt dat er een afwijking van de slokdarm is. Voorbeelden van dergelijke afwijkingen zijn:
- Vernauwing van de slokdarm (oesofagusstenose), waaronder een zogenaamde ‘Schatzki ring‘;
- Verwijding van de slokdarm, bijvoorbeeld door achalasie;
- Uitstulping van de slokdarm, bijvoorbeeld een Zenker divertikel;
- Gezwel van de slokdarm, bijvoorbeeld slokdarmkanker (oesofaguscarcinoom);
- Afwijkingen van de wand van de slokdarm, bijvoorbeeld bij een slokdarmzweer (ulcus oesofagi) of eosinofiele oesofagitis;
- Afwijkend beloop van de slokdarm, zoals bijvoorbeeld hierboven afgebeeld (notenkraker-syndroom of slokdarmkramp);
- Indeuking van de slokdarm van buitenaf, bijvoorbeeld door een tumor in de borstkas of een afwijkend verlopende grote lichaamsslagader (aorta).
Engelse term
barium swallow test, barium esophagogram