Perceptief gehoorverlies

Bijgewerkt op 20 januari 2020

Wat is perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies is slechthorendheid of doofheid die wordt veroorzaakt door een afwijking in het gehoororgaan in het binnenoor of de gehoorzenuw. De andere vorm van gehoorverlies is conductief gehoorverlies (geleidingsslechthorendheid). Hierbij is een afwijking in de gehoorgang of het middenoor verantwoordelijk voor het gehoorverlies.

Perceptief gehoorverlies is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle gevallen van slechthorendheid en doofheid.

Het gehoororgaan zorgt ervoor dat geluiden worden waargenomen. De gehoorzenuw – ook ‘achtste hersenzenuw‘ of ‘nervus vestibulocochlearis’ zorgt ervoor dat het waargenomen geluid in de hersenen komt.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor het optreden van perceptief gehoorverlies. De twee meest voorkomende oorzaken zijn ouderdomsslechthorendheid (presbyacusis) en lawaaischade.

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken van perceptief gehoorverlies. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak perceptieslechthorendheid krijgt.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel of behandeling waarmee perceptief gehoorverlies kan worden genezen. Behandeling bestaat daarom meestal uit een gehoorapparaat. Soms komen mensen met perceptief gehoorverlies in aanmerking voor een cochleair implantaat.

Synoniemen

Andere namen voor perceptief gehoorverlies zijn:

  • perceptiedoofheid
  • perceptieslechthorendheid
  • afwijkende proef van Rinne
  • perceptie doofheid
  • perceptie slechthorendheid
  • sensorineurale doofheid
  • sensorineurale slechthorendheid

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven