NIPT-test

Bijgewerkt op 23 maart 2020

Wat is de NIPT-test?

De NIPT-test – of eigenlijk ‘NIPT’- is een test om bepaalde chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind aan te tonen. NIPT staat voor ‘Niet-Invasieve Prenatale Test’. ‘Niet invasief’ betekent dat er niet – zoals bij een vruchtwaterpunctie – in het lichaam geprikt hoeft te worden. ‘Prenatale test’ betekent onderzoek voor de geboorte van het kind.

Wanneer wordt de NIPT-test gedaan?

De NIPT wordt gedaan bij zwangeren die op grond van de combinatietest een verhoogde kans hebben op het krijgen van een kind met een chromosoomafwijking (zie hieronder). De NIPT kan vanaf de 10de zwangerschapsweek worden gedaan.

Wat wordt opgespoord met de NIPT-test?

Door onderzoek van bloed van de zwangere vrouw kan NIPT bepaalde chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind opsporen. Het gaat om de volgende afwijkingen:

Naast het opsporen van deze afwijkingen wordt met de NIPT ook het geslacht van het ongeboren kind bepaald.

Hoe werkt de NIPT-test?

Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Dit bloed wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. In het bloed van de moeder zitten stukjes DNA van het ongeboren kind. In het laboratorium wordt dit DNA onderzocht op de aanwezigheid van chromosomale afwijkingen (trisomieën). De uitslag wordt meestal na ongeveer 10 (werk)dagen bekend.

Bij een afwijkende uitslag van de test volgt meestal een vruchtwaterpunctie om de gevonden afwijking te bevestigen.

Voordelen NIPT-test

Het grote voordeel ten opzichte van een vruchtwaterpunctie is dat deze test ‘niet-invasief’ is. Dat betekent dat er niet – zoals bij een vruchtwaterpunctie en vlokkentest – in de buik geprikt hoeft te worden. Bij een vruchtwaterpunctie en vlokkentest is er een geringe kans op het krijgen van een miskraam door het uitvoeren van de test zelf. Dat is dus bij de NIPT niet het geval.

Hoe betrouwbaar is de NIPT-test?

De NIPT staat bekend als zeer betrouwbaar.

Bij wie kan de test worden uitgevoerd?

In principe kan de NIPT-test bij elke zwangere vrouw worden uitgevoerd vanaf de 10de zwangerschapsweek.

Beschikbaarheid NIPT-test in Nederland?

De NIPT wordt momenteel alleen gedaan in de academische ziekenhuizen in Nederland. Daar wordt de test sinds 1 april 2014 gedaan bij vrouwen met een verhoogd risico op het krijgen van een kind met een chromosoomafwijking. Dit wordt gedaan als onderdeel van de zogenaamde TRIDENT-studie die moet uitwijzen wat de waarde is van de NIPT in Nederland.

Buiten academische ziekenhuizen om is het ook mogelijk om te laten testen. De kosten komen dan echter meestal voor rekening van de zwangere zelf. Vanaf 1 januari 2015 komt de NIPT beschikbaar voor alle zwangere vrouwen bij wie de combinatietest een verhoogd risico aangeeft. Daarmee komen dan de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie te vervallen (voor deze indicatie).

Wat kost de NIPT-test?

Als de test in een Academisch Ziekenhuis wordt gedaan op voorschrift van een arts dan wordt deze over het algemeen gedekt door de verzekering. Als de test door de zwangere vrouw zelf wordt geregeld dan kost de NIPT rond de 600 euro. Deze prijs gaat na 1 januari 2015 waarschijnlijk omlaag naar 160 euro.

Synoniemen

NIPT, niet invasieve prenatale test


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 december 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven