Nierbiopsie

Bijgewerkt op 27 juni 2019

Wat is een nierbiopsie?

Een biopsie van de nier is een onderzoek waarbij een stukje weefsel uit de nier wordt weggehaald. Dit weefsel wordt onderzocht onder de microscoop om te kijken of er afwijkingen zijn.

Wanneer wordt een nierbiopsie gedaan?

Een biopsie van de nier wordt gedaan als de arts weet dat de klachten van de patiënt door een nierziekte worden veroorzaakt, maar het nog niet helemaal duidelijk is om welke ziekte het gaat. Bij onderzoek van de urine is bijvoorbeeld bloed of eiwit in de urine gevonden. En bij bloedonderzoek is het creatinine gehalte en het ureum gehalte verhoogd. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat er met de nieren iets aan de hand is. Er zijn echter veel verschillende aandoeningen van de nieren.

Door een biopsie van de nier te doen kan de arts erachter komen om welke nierziekte het gaat. Dat is van belang om te bepalen welke behandeling de patiënt moet krijgen.

Behalve voor het stellen van een diagnose wordt een nierbiopsie ook wel gedaan om te beoordelen of een behandeling aanslaat.

Hoe gaat een nierbiopsie?

Een biopsie van de nier is een kleine ingreep die in het ziekenhuis gebeurt. U krijgt lokale verdoving in de zij. Vervolgens wordt met een echo-apparaat gezocht naar de nier waarin geprikt gaat worden. Op geleide van de echo wordt vervolgens de nier aangeprikt en een stukje nier verwijderd.

biopsie van de nier
procedure van een nierbiopsie

Het stukje weefsel wordt door de patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij kunnen verschillende afwijkingen worden ontdekt.

nierbiopsie: patholoog-anatoom onderzoek nierbiopt onder de microscoop
patholoog-anatoom onderzoek nierbiopt onder de microscoop

Onder de microscoop kan het weefsel uit de nier worden beoordeeld. Hieronder een afbeelding van een nierfilter (glomerulus) bij een vergroting van 400x.

glomerulus
nierfilter (glomerulus) onder de microscoop

Welke complicaties zijn er?

Een biopsie van de nier kan heel soms een bloeding rond de nier geven. Ook is er een hele kleine kans dat door de naald een verbinding wordt gemaakt tussen een slagader en een ader. Dit kan leiden tot een fistel tussen beide bloedvaten (arterioveneuze fistel).

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven