MRI-scan

Bijgewerkt op 30 december 2019

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan is een onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek wordt gedaan met behulp van een groot apparaat waar de patiënt ingeschoven wordt. Het apparaat wordt een MRI-scanner genoemd.

MRI-scanner
MRI-scanner

De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. In de volksmond wordt wel gesproken van ‘magneetonderzoek’ en vroeger ook ‘kernspintomografie’ of ‘kernspinresonantie’. De oude naam is NMR (voor ‘nuclear magnetic resonance’).

Hoe werkt een MRI-scanner?

Een MRI-scanner is een soort tunnel van ongeveer 1,50 meter lengte. Het apparaat werkt eigenlijk als een grote en sterke magneet dat een magnetisch veld aanmaakt. Dit magnetische veld zorgt ervoor dat de waterstofatomen in het lichaam van de patiënt in een bepaalde richting gaan wijzen. Hierdoor gaan ze signalen afgeven in de vorm van radiogolven. Deze radiogolven worden opgevangen door de scanner en met behulp van een computer omgezet in beelden. Omdat de dichtheid van waterstofatomen in de verschillende weefsels anders is zal de hoeveelheid radiogolven die worden uitgezonden verschillend zijn. Daarom zien de weefsels er op de scan anders uit en kan een mooi plaatje worden samengesteld. Zie afbeelding van de buikorganen hieronder.

MRI-scan abdomen
MRI-scan van de buik

Hoe gaat een MRI-scan?

Welke voorbereidingen zijn nodig?

Voor de meeste MRI-onderzoeken zijn geen speciale maatregelen nodig waar u van te voren thuis al rekening mee moet houden. Uitzonderingen zijn MRI-onderzoeken van organen van het spijsverteringskanaal, zoals bijvoorbeeld dunne darm, alvleesklier of galwegen. Voor deze onderzoeken moet u enige tijd nuchter blijven. Dat betekent niet eten en drinken.

Het is verstandig om voor het onderzoek makkelijk zittende en niet-knellende kleding aan te doen. Het onderzoek duurt namelijk enige tijd. Daarnaast moeten voor het onderzoek alle metalen voorwerpen (bril, sieraden, piercings, horloges, zakmes pennen, sleutels, broeksriem etc.) verwijderd worden. Ook uw kleding mag geen metaal bevatten (metalen ritssluiting of metalen knopen). Door het magnetische veld van de MRI-scanner kunnen metalen storend werken en bovendien heet worden.

Voor sommige MRI-onderzoeken is het noodzakelijk om contrastvloeistof te gebruiken. Bij onderzoek van het spijsverteringskanaal krijgt de patiënt een uur voor het onderzoek contrastvloeistof te drinken. Bij andere onderzoeken moet de contrastvloeistof via de bloedbaan worden toegediend. Hiervoor wordt dan van te voren een infuus ingebracht.

Het MRI-onderzoek zelf

De radiodiagnostisch laborant zal u vragen of u metalen voorwerpen bij u draagt. Deze moeten weggelegd worden. Vaak wordt ook gevraagd of iemand last heeft van engtevrees (claustrofobie). De nauwe tunnel van de MRI-scanner kan namelijk benauwend zijn.

Daarna kunt u plaatsnemen op de tafel. Deze tafel kan in de MRI-scanner worden geschoven. Afhankelijk van welk lichaamsdeel gescanned wordt zal u met het hoofd naar de scanner toe of met het hoofd van de scanner af plaatsnemen op de tafel. Aangezien het onderzoek enige tijd kan duren is het van belang om ervoor te zorgen dat u ontspannen comfortabel op de tafel ligt. Dat helpt ook om goed stil te blijven liggen wat weer van belang is voor de kwaliteit van de afbeeldingen die de scanner maakt.

Als u op de tafel ligt krijgt u oordopjes en/of een koptelefoon op. Dit is enerzijds ter bescherming van het gehoor. De MRI-scanner maakt namelijk een behoorlijke herrie, vergelijkbaar met het geluid van een sirene of een drilboor. Anderzijds is het voor de radioloog of radiodiagnostisch laborant mogelijk om via de koptelefoon contact te houden met de patiënt. Zo kan bijvoorbeeld worden aangegeven wanneer het onderzoek begint of kunnen bepaalde instructies worden gegeven. Ook krijgt de patiënt meestal een soort noodknop waarop gedrukt kan worden als er iets mis is.

Hoe lang duurt een MRI-onderzoek?

De meeste MRI-scans duren 30-60 minuten. Soms zijn de gemaakt afbeeldingen niet direct goed en wordt een bepaald onderdeel opnieuw gedaan. Hierdoor kan het onderzoek soms wat langer duren dan aanvankelijk aangegeven.

Bij welke aandoeningen wordt een MRI-scan gemaakt?

MRI-scans worden tegenwoordig bij allerlei verschillende aandoeningen gedaan. Het gaat vooral om aandoeningen waarbij afwijkingen in het lichaam voorkomen die niet of moeilijk met andere onderzoeken – bijvoorbeeld echoscopie – in beeld kunnen worden gebracht. Dat kan gaan om afwijkingen in het hoofd, maar ook om afwijkingen in de borstkas, de buikholte of de gewrichten.

Veiligheid: welke bijwerkingen heeft een MRI-scan?

In tegenstelling tot bij een CT-scan wordt bij een MRI-scan geen gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Dat maakt dat MRI-onderzoek veiliger dan CT-onderzoek.

Contra-indicaties

Een belangrijk risico van MRI-onderzoek is het sterke magneetveld. Bij het dragen van metalen voorwerpen (ringen, horloges, piercings etc.) kan dit brandwonden veroorzaken. Daarom kunnen mensen met metalen voorwerpen in het lichaam geen MRI-onderzoek ondergaan. Voorbeelden van dergelijke metalen voorwerpen zijn pacemakers en cochleaire implantaten, maar bijvoorbeeld ook granaatscherven bij oorlogsveteranen.

Synoniemen

Andere namen zijn MRI-scans, MRI-scanning, MRI-onderzoek, magneetonderzoek, magneet-onderzoek, magnetic resonance imaging scan, kernspintomografie, en kernspinresonantie.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 21 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 december 2019

2 gedachten over “MRI-scan”

  1. google full body scan en je vindt alle informatie, ook wat het kost. leuk woord onwetmatig 🙂

  2. Arno. G. B.

    Ik ben met een raar circuit in aanraking gekomen. Iets dat valt binnen het raamwerk van bepaalde diensten. Brutale en brute lieden. Volgens mij zijn ze onwetmatig bezig…. Maar goed, het ‘t is van (een) overheidsdienst(en), dus zomaar er wat tegen doen, daar geeft deze overheid geen medewerking aan. Afluister-bug plaatsen e.d. bij een gewone burger (een journalist), daartoe zijn ze in staat. Heel brutaal dus, en met name ook bruut. Penetrant bruut, en daarom wil ik een full bodyscan laten doen. ‘To check and to find’. Hoe kan dit het beste gedaan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven