MIBG-scan

Bijgewerkt op 19 januari 2022

Wat is een MIBG-scan?

Een MIBG-scan is een onderzoek waarmee bepaalde gezwellen (tumoren) opgespoord kunnen worden. MIBG is een stofje dat door bepaalde gezwellen – bijvoorbeeld feochromocytoom en neuroblastoom – wordt opgenomen. Door een radioactief stofje aan het MIBG vast te maken kunnen dergelijke gezwellen in beeld worden gebracht met een speciale scanner die radioactieve straling opvangt. De MIBG met het radioactive stofje wordt via een ader direct in de bloedbaan gespoten. Meestal gaat dat via de ader in de elleboogsplooi (net als bij bloedafname). De scan wordt meestal pas een paar dagen na toediening van de MIBG gemaakt.

MIBG-scan
MIBG-scan van patiënt met feochromocytoom

Op de scan is de ophoping van MIBG zichtbaar als donkere verkleuring. Op de MIBG-scan hierboven is ophoping van MIBG zichtbaar in de hals van de patiënt. Dat komt doordat de schildklier jodium opneemt om schildklierhormoon aan te maken. Het duidt dus niet op een afwijking. Ter hoogte van het geslachtsorgaan zien we ook een ophoping van MIBG. Dat komt doordat MIBG wordt uitgescheiden in de urine en zich daardaar MIBG zal ophopen in de urineblaas. Ook deze donkere verkleuring duidt dus niet op een afwijking. Maar de donkere verkleuring ter hoogte van de maag is wel abnormaal. In dit geval gaat het om een feochromocytoom. Dit is een gezwel van de bijnier, een orgaantje dat bovenop de nier ligt.

MIBG staat voor MetaIodoBenzylGuanidine. De radioactiviteit ontstaat door radioactief jodium in te bouwen in MIBGl

Omdat MIBG-scans worden gemaakt met behulp van radioactieve straling worden ze gedaan op de afdeling nucleaire geneeskunde.

Synoniemen

I123-MIBG-scan

Scroll naar boven