Bijgewerkt op 18 april 2021 door Simpto.nl
Wat zijn obstructieve longziekten?
Obstructieve longziekten zijn aandoeningen van de longen waarbij ademhaling wordt beperkt door vernauwing van de luchtwegen in de longen. Dit kan leiden tot kortademigheid.
Welke obstructieve longziekten zijn er?
De meest voorkomende obstructieve longziekten zijn astma en COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disorders. Het is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Daarnaast zijn er nog een aantal ziekten waarbij ook obstructieve stoornissen kunnen worden gevonden.
Hoe wordt het vastgesteld?
Met behulp van longfunctieonderzoek (spirometrie) kan worden bepaald of iemand een obstructieve longstoornis heeft. Bij dit onderzoek is de hoeveelheid lucht die iemand zo snel mogelijk kan uitademen verminderd. Dit kan worden vastgesteld door de zogenaamde Forced Expiratory Volume in 1 seconde (FEV1) te bepalen. Dat is de hoeveelheid lucht die bij krachtig uitademen in één seconde wordt uitgeblazen. Deze waarde wordt weergegeven als percentage van de totale hoeveelheid lucht die bij krachtig uitademen wordt uitgeblazen, de geforceerde vitale capaciteit (Forced Vital Capacity of FVC). Deze verhouding wordt weergegeven als FEV1/FVC. Bij gezonde longen is de FEV1/FVC meestal 70-80%. Dat betekent dat 70-80% van de vitale capaciteit in één seconde kan worden uitgeblazen. Als de FEV1/FVC beduidend lager is dan 70% wordt gesproken van een obstructie longfunctiestoornis.
Welke symptomen geeft het?
Obstructieve longziekten leiden meestal tot kortademigheid. Aanvankelijk gaat het om kortademigheid bij inspanning. Als de aandoening verder gevorderd is kan ook kortademigheid in rust optreden.
Wat is de behandeling?
De behandeling van obstructieve longziekten bestaat uit geneesmiddelen. Het gaat dan om geneesmiddelen die de luchtwegen verwijden, luchtwegverwijders of bronchodilatoren, genaamd.
Synoniemen
Andere namen voor obstructieve longziekten zijn obstructieve longaandoeningen, obstructieve longafwijkingen en obstructieve stoornissen.