Hyperinflatie longen

Bijgewerkt op 8 oktober 2016

Wat is hyperinflatie van de longen?

Met hyperinflatie van de longen wordt bedoeld dat de longen meer lucht bevatten dan normaal. Ze blijven als het ware in de ‘inademingsstand’ staan. Dit is zichtbaar op een röntgenfoto van de longen (X-thorax). Door de hyperinflatie zal de voor-achterwaartse diameter van de longen op een röntgenfoto die van de zijkant wordt genomen vergroot zijn. Op een röntgenfoto die van de voorkant is genomen is goed zichtbaar dat de longgrenzen aan de onderkant van de longen lager staan dan normaal.

hyperinflatie van de longen
laagstaande longgrenzen (bron: James Heilman, MD)

Welke oorzaken zijn er?

Hyperinflatie van de longen kan door verschillende ziekten worden veroorzaakt. Het het kan ontstaan bij ziekten waarbij de luchtwegen verstopt raken. Door de verstopping kan ingeademde lucht moeilijk worden uitgeademd. De long houdt hierdoor meer lucht vast dan normaal. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is bronchiolitis.

Ook longziekten waarbij de elasticiteit van de longblaasjes minder wordt kunnen leiden tot hyperinflatie van de longen. Door de verminderde elasticiteit van de longblaasjes wordt ingeademde lucht moeilijker uitgeademd. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is longemfyseem.

Engelse vertaling

hyperinflation of the lungs, hyperinflated lungs, pulmonary hyperinflation


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 11 juli 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven