Hoge bloeddruk

Bijgewerkt op 17 juni 2021

Wat betekent een ‘hoge bloeddruk’?

Hoge bloeddruk betekent dat de druk in de slagaders hoger is dan normaal. Dit wordt gemeten met een bloeddrukmeter.

hoge bloeddruk
meting van de bloeddruk

Als de bovenwaarde hoger is dan 140 mmHg en de onderwaarde hoger dan 90 mmHg wordt gesproken van een verhoogde bloeddruk. De medische naam hiervoor is ‘hypertensie’, of ook ‘arteriële hypertensie’.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Kijk voor verdere uitleg onder ‘bloeddruk‘.

Wat is het risico van een te hoge bloeddruk?

Een verhoogde bloeddruk geeft op de korte termijn meestal geen problemen. Op de lange termijn kan het echter veranderingen in de wand van de bloedvaten (slagaders) veroorzaken. De slagaders worden hierdoor stijver en kunnen schommelingen in de bloeddruk niet meer zo goed opvangen. Dat betekent dat de verhoogde bloeddruk in de organen van het lichaam problemen kan geven.

Oorzaken hoge bloeddruk

Er zijn veel verschillende aandoeningen die gepaard kunnen gaan met een verhoogde bloeddruk. Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een langdurig te hoge bloeddruk is essentiële hypertensie, ook wel ‘primaire hypertensie’ genoemd. Meer dan 90% van de mensen met een structureel verhoogde bloeddruk heeft essentiële hypertensie.

Een bloeddrukverhoging kan ook ontstaan bij mensen die in ploegendienst werken en bij mensen die veel drop eten.

Daarnaast zijn er nog meer dan honderd andere aandoeningen waarbij een verhoogde bloeddruk kan voorkomen. In dergelijke gevallen wordt gesproken van ‘secundaire hypertensie’. Een overzicht van deze aandoeningen is onderdaan deze webpagina weergegeven.

Symptomen hoge bloeddruk

De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk wordt daarom meestal bij toeval ontdekt tijdens een bloeddrukcontrole.

Soms kunnen de volgende klachten optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld als op twee of drie verschillende momenten de bloeddruk te hoog is. Op grond van één meting zal dus geen verhoogde bloeddruk worden vastgesteld.

Behandeling hoge bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk kan behandeld worden door dieet- en leefstijl-adviezen en door geneesmiddelen.

Afvallen

Het is aangetoond dat bij mensen met overgewicht de bloeddruk omlaag gaat als ze afvallen.

Dieet

Veel zout in het eten verhoogt de bloeddruk bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dat is een behoorlijk deel van de bevolking. Daarom is het algemene advies om niet of nauwelijks zout toe te voegen aan het eten.

Leefstijl

Ook weinig lichaamsactiviteit draagt bij aan een verhoging van de bloeddruk. Daarom wordt aan mensen met een verhoogde bloeddruk geadviseerd om meer te bewegen.

Geneesmiddelen

Als dieet- en leefstijladviezen de bloeddruk niet of onvoldoende verlagen kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven. Er zijn veel geneesmiddelen beschikbaar die helpen om de bloeddruk te verlagen. Zulke middelen worden antihypertensiva genoemd. Antihypertensiva worden weer onderverdeeld in verschillende soorten middelen. Zo zijn er onder andere beta-blokkers, calciumantagonisten en ACE-remmers. Soms is het nodig om combinaties van de verschillende middelen te gebruiken om de bloeddruk voldoende te verlagen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Een verhoogde bloeddruk kan tot verschillende complicaties leiden. Complicaties zijn negatieve gevolgen van een bepaalde aandoening. De meest bekende complicaties van een te hoge bloeddruk zijn aderverkalking (atherosclerose), angina pectoris, hartaanval, beroerte en longembolie. Ook de nieren kunnen aangetast raken door een te hoge bloeddruk. Dit zal zich in eerste instantie uiten door een te hoog eiwit gehalte in de urine (proteïnurie).

Overzicht oorzaken secundaire hypertensie

Bij de onderstaande ziektebeelden en aandoeningen kan een hoge bloeddruk voorkomen. Het getal achter de aandoening/diagnose geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een hoge bloeddruk krijgt.

Synoniemen voor hoge bloeddruk zijn te hoge bloeddruk, verhoogde bloeddruk, bloeddruk te hoog, bloeddruk hoog, verhoogde tensie, hypertensie, bloeddrukstijging, verhoging van de bloeddruk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven