Sinustachycardie

Bijgewerkt op 13 december 2021

Wat is sinustachycardie?

Sinustachycardie is een snelle hartslag die ontstaat door een versnelde afgifte van prikkels door de sinusknoop in het hart. De sinusknoop is een structuurtje in het hart waar de hartprikkels ontstaan. Bij sinustachycardie is de hartslag sneller dan 100 slagen per minuut. Voor babies en kleine kinderen gelden hogere waarden omdat bij hen de normale hartslag een stuk sneller is dan bij oudere kinderen en volwassenen.

Wat is de oorzaak?

Sinustachycardie is een normaal verschijnsel bij lichamelijke inspanning. Daarnaast kan het ontstaan door ziekte. Het komt vooral vaak voor bij ziekten die koorts geven. Ook komt het voor bij ziekten die leiden tot bloedarmoede (anemie), en bij bloedingen waarbij sprake is van veel bloedverlies. Het hart gaat dan als reactie sneller samentrekken om zo meer bloed rond te kunnen pompen en daarmee de bloeddruk op peil te houden. Als geen onderliggende oorzaak wordt gevonden wordt gesproken van primaire sinustachycardie of idiopathische sinustachycardie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Sinustachycardie wordt vastgesteld met behulp van een hartfilmpje (ECG). Daarop is een hoge hartfrequentie zichtbaar waarbij elk QRS-complex wordt voorafgegaan door een P-golf.

Wat is de behandeling?

De behandeling van sinustachycardie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als geen oorzaak wordt gevonden kan de behandelend arts besluiten een geneesmiddel voor te schrijven. Vaak zal dan een zogenaamde betablokker worden voorgeschreven.

Engelse vertaling

sinus tachycardia, sinus tach, sinus tachy

Duitse vertaling

Sinustachykardie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven