Verlengd QT-interval

Wat is de betekenis van een verlengd QT-interval?

Verlenging van het QT-interval op het ECG (hartfilmpje) betekent dat de geleiding van elektrische prikkels door de hartkamers te lang duurt. Dat kan aanleiding geven tot het ontstaan van hartritmestoornissen.

Oorzaken verlengd QT-interval

Er zijn verschillende oorzaken voor een verlenging van het QT-interval. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van geneesmiddelen. Er zijn nogal wat geneesmiddelen die het QT-interval kunnen verlengen.

Naast gebruik van geneesmiddelen zijn er nog een aantal andere oorzaken voor verlenging van het QT-interval, zoals een verlaagd kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie), een verlaagd calcium gehalte in het bloed (hypocalciëmie) en een slecht werkende schildklier (hypothyreoïdie).

Ten slotte zijn er een aantal zeldzame aangeboren aandoeningen waarbij het QT-interval verlengd kan zijn. Hieronder vallen onder andere het verlengde QT-tijd syndroom en het syndroom van Jervell-Lange-Nielsen.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken van QT-verlenging onderaan deze webpagina.

Behandeling verlengd QT-interval

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de verlenging van het QT-interval wordt veroorzaakt door gebruik van een geneesmiddel zal de arts die het middel heeft voorgeschreven over het algemeen het betreffende middel staken en een alternatief middel voorschrijven.

Andere talen

Engelse vertaling

prolonged QT interval, QT prolongation

Duitse vertaling

Verlängerung der QT-Zeit

Referenties / Verder lezen


Synoniemen

Andere namen voor verlengd QT-interval zijn verlengde QT-tijd, verlenging van het QT-interval, verlenging van het QTc-interval, QT-tijd verlenging en QT-verlenging.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 maart 2020
Auteur: Erwin A. Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 maart 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *