QT-interval

Bijgewerkt op 21 november 2022 door Simpto.nl

Wat is het QT-interval?

Het QT-interval is de tijdsduur tussen het begin van de Q-golf en het einde van de T-golf op het ECG (elektrocardiogram). Het is een maat voor de prikkelgeleiding door de hartkamers (ventrikels).

QT-interval op het ECG
QT-interval op het ECG (bron: A Atkielski)

Wat is een normaal QT-interval?

Bepaling van het QT-interval

Het QT-interval wordt bepaald met behulp van een hartfilmpje (elektrocardiogram, ECG). De tijdsduur van het QT-interval wordt uitgedrukt in seconden of milliseconden (duizendsten van een seconde).

Het QT-interval wordt meestal bepaald in afleiding II van het ECG.

QTc-interval – correctie voor de hartslag

Hoe sneller de hartslag, des te korter worden de intervallen op het ECG. Om het QT-interval dat gemeten wordt op een bepaald moment goed te kunnen vergelijken dat van andere momenten wordt daarom vaak gecorrigeerd voor de hartslag. In dat geval wordt gesproken van het QTc-interval, waarbij de ‘c’ staat voor het engelse ‘corrected’.

Er zijn verschillende methodes voor het bepalen van het QTc-interval, namelijk die van Bazett, Fridericia en Sagie. De laatste methode wordt ook wel de ‘Framingham-methode’ genoemd omdat deze is gebaseerd op de gegevens van de Framingham-studie. De methode van Bazett wordt het meest gebruikt maar is vooral bij een hoge hartslag en bij een lage hartslag minder nauwkeurig. De Sagie methode wordt beschouwd als de meest nauwkeurige methode.

Normaalwaarden QT-interval

Het QTc-interval moet ≤ 0,42 seconde zijn bij een hartslag van 60 slagen per minuut.  Als de hartslag niet extreem laag of hoog is kan deze waarde worden verlaagd met 0,02 seconde voor elke verhoging van de hartslag met 10 slagen per minuut. Dus bij een hartslag van 70 slagen per minuut dient het QTc-interval ≤ 0,40 seconde te zijn.

Afwijkingen van het QT-interval

Het QT-interval kan bij sommige aandoeningen of omstandigheden – bijvoorbeeld gebruik van bepaalde medicijnen – verlengd of verkort zijn. Vooral een verlenging van het QT-interval brengt bepaalde risico’s met zich mee.

Verlengd QT-interval

Bij mannen wordt een QTc-interval boven de 450 milliseconden (ms) beschouwd als verlengd. Waarden tussen 431-450 ms worden beschouwd als ‘borderline’ (grensgeval). Bij vrouwen geldt een waarde boven 470 ms als verlengd.

Verlenging van het QT-interval leidt tot een verhoogd risico op het ontstaan van hartritmestoornissen (cardiale aritmiën). Het kan in sommige gevallen leiden tot een ritmestoornis die ’torsades de pointes’ wordt genoemd. Dit is een hartritmestoornis die kan leiden tot ventrikelfibrilleren. Ventrikelfibrilleren is een ernstige hartritmestoornis waarbij de hartspiervezels op chaotische wijze gaan samentrekken. Daardoor kan het hart nauwelijks nog bloed uitpompen. Als dit niet snel stopt zal de patiënt hieraan overlijden.

QT-verlenging wordt meestal veroorzaakt door gebruik van bepaalde medicijnen. Soms wordt het veroorzaakt door elektrolytstoornissen, zoals bijvoorbeeld een verlaagd kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie). Heel soms is een aangeboren aandoening de oorzaak van een verlengd QT-interval.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken op de webpagina over het verlengd QT-interval.

Verkort QT-interval

Een verkorting van het QT-interval kan worden veroorzaakt door een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie).

Referenties / Verderlezen

‘QT-interval’-lemma van de engelstalige Wikipedia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven