Bijgewerkt op 4 april 2023
Wat is een ECG?
Een hartfilmpje (ECG) is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van het hart gemeten wordt. Hiermee kunnen het ritme en de activiteit van het hart in kaart worden gebracht. ECG is de afkorting voor ‘elektrocardiogram’, ook wel ‘hartfilmpje’ genoemd. De metingen worden weergegeven als grafiek op een rol papier, het ‘hartfilmpje’. De gegevens van de grafiek geven informatie over het hartritme, de grootte van het hart en de stand van het hart. Afwijkingen hiervan kunnen de cardioloog (hartspecialist) op het spoor brengen van veel verschillende hartziekten of aangeboren hartafwijkingen.
Het ECG is uitgevonden door de Nederlandse arts Willem Einthoven. Hij krijg hiervoor in 1924 de Nobelprijs voor geneeskunde.
Wat kun je zien op een hartfilmpje (ECG)?
Op het hartfilmpje is een lijn zichtbaar die bij elke hartslag een aantal pieken laat zien. Deze pieken worden met letters aangegeven: P, Q, R, S en T. Elke piek geeft een bepaalde activiteit van het hart weer. De snelheid waarmee de pieken op het hartfilmpje verschijnen geeft de snelheid van de hartslag weer. Bij een normale hartslag komen de pieken op ongeveer dezelfde afstand van elkaar. Als de afstand tussen de pieken flink verschilt is de hartslag onregelmatig.
Welke aandoeningen kun je opsporen met een hartfilmpje?
De meeste hartziekten geven afwijkingen op het elektrocardiogram. Voor veel hartritmestoornissen is het elektrocardiogram het belangrijkste onderzoek om de diagnose te stellen. Voorbeelden zijn:
- boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)
- boezemflutter (atriumflutter)
- verschillende vormen van een versnelde hartslag (tachycardie)
- verschillende vormen van een vertraagde hartslag (bradycardie)
- zeldzame hartritmestoornissen zoals bijv. het Wolf-Parkinson-White syndroom
Hoe wordt een hartfilmpje gemaakt?
Op een aantal punten worden noppen aangebracht op de huid. Een aantal noppen worden rondom het hart aangebracht; andere iets verder van het hart. De noppen worden via elektriciteitsdraadjes verbonden met het ECG-apparaat. Op deze manier kunnen minuscule elektrische stroompjes die door het hart lopen worden gemeten. Het onderzoek doet geen pijn en is meestal binnen een kwartier klaar.
24-uurs Holter-registratie
Het is ook mogelijk om een hartfilmpje voor langere tijd te maken, bijvoorbeeld gedurende 24 uur. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een draagbaar ECG-apparaat dat de patiënt gedurende een hele dag of langer met zich meedraagt. De elektrische activiteit van het hart wordt op het apparaat vastgelegd en kan later worden uitgelezen en door de cardioloog worden beoordeeld. Dit onderzoek wordt een 24-uurs Holter-registratie genoemd. Het voordeel van dit onderzoek is dat hiermee afwijkingen kunnen worden opgespoord die niet op een eenmalig ECG zichtbaar zijn.
Historie
Het maken van hartfilmpjes is ontdekt door de nederlandse arts Willem Einthoven (1860-1927). Hij kreeg hiervoor in 1924 als eerste Nederlander de Nobelprijs voor geneeskunde. Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van de snaargalvanometer. Dit is het apparaat waarmee het elektrocardiogram (hartfilmpje) wordt geregistreerd.