H2-ademtest

Bijgewerkt op 15 januari 2018

Wat is de H2-ademtest?

De H2-ademtest – of ‘waterstof-ademtest’ – is een onderzoek waarmee bepaald wordt hoe goed het lichaam koolhydraten (suikers) kan verteren.

Koolhydraten zitten in onze voeding. Er zijn verschillende soorten koolhydraten, zoals glucose, lactose en fructose. Ze worden in de darm afgebroken door verschillende enzymen. De afgebroken koolhydraten kunnen vervolgens door de darmwand worden opgenomen in het bloed.

Bij sommige aandoeningen is het niet goed mogelijk om koolhydraten af te breken, bijvoorbeeld omdat een bepaald enzym ontbreekt. De niet-afgebroken koolhydraten komen dan onveranderd in de dikke darm terecht. Daar vindt onder invloed van dikkedarmbacteriën gisting plaats. Hierbij wordt waterstofgas (H2) gevormd. Het waterstofgas wordt vervolgens opgenomen in het bloed. Via het bloed komt het in de longen terecht. Daar wordt het uitgeademd.

Bij mensen met een gestoorde vertering van koolhydraten zal de hoeveelheid waterstofgas (H2) in de uitademingslucht verhoogd zijn. Dit kan worden gemeten met de H2-ademtest.

Hoe gaat de test?

Voor de test moet je nuchter zijn. Dat betekent dat gedurende 12 uur vóór het begin van de test niks gegeten mag worden. Tot 4 uur vóór de test mag nog water worden gedronken.

Gebruik van antibiotica kan de test verstoren. Meld gebruik van antibiotica daarom bij de arts die de test aanvraagt.

Aan het begin van de test wordt het waterstof gehalte in de uitgeademde lucht bepaald. Hiervoor moet in een slang worden uitgeademd. Deze eerste waarde is de basiswaarde. Vervolgens wordt een bepaalde hoeveelheid van de te testen suiker ingenomen. Dat kan bijvoorbeeld fructose of lactose zijn, afhankelijk van de doel van het onderzoek. Na inname van de suiker wordt elk kwartier of halfuur opnieuw een meting gedaan.

De resultaten worden uitgezet in een grafiek. Uit de grafiek kan de arts aflezen of de test afwijkend is of niet.

De H2 – ademtest is een pijnloos onderzoek. Het wordt uitgevoerd door een doktersassistent.

Engelse vertaling

hydrogen breath test, H2-breathtest, H2-breathing test

Synoniemen voor de H2-ademtest zijn ademtest, waterstofademtest en waterstof ademtest.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven