Gastroscopie

Bijgewerkt op 7 mei 2024 door Simpto.nl

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de maag. Bij dit onderzoek slikt de patiënt een slangetje door. De arts kan via dit slangetje in de maag kijken.

Omdat tijdens ditzelfde onderzoek ook in de slokdarm en in het begin van de dunne darm kan worden gekeken wordt ook wel gesproken van een ‘oesofago-gastroscopie’ (oesofagus = slokdarm) of ‘gastro-duodenoscopie’ (duodenum = twaalfvingerige darm = eerste deel van de dunne darm).

Gastroscopiën worden uitgevoerd door maag-darm-lever-artsen (MDL-artsen, gastro-enterologen).

Wanneer wordt een gastroscopie gedaan?

Er zijn twee belangrijke redenen om een gastroscopie te doen. De eerste is om een diagnose te stellen. Dit wordt ook wel ‘diagnostische gastroscopie’ genoemd. De tweede reden is om een behandeling uit te voeren. Dat wordt ook wel een ’therapeutische gastroscopie’ genoemd.

Diagnostische gastroscopie

Dit onderzoek wordt gedaan bij patiënten met buikklachten of slikklachten waarvan de arts vermoedt dat de oorzaak in de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm zou kunnen liggen. Ook kan het zijn dat de patiënt bloed verliest met de ontlasting waarvan de arts vermoedt dat het uit de slokdarm, maag of dunne darm kan komen. Dat kan het geval zijn als de patiënt bloedarmoede of zwartgekleurde ontlasting heeft.

Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn:

Een kijkonderzoek speciaal van de dunne darm wordt soms verricht om een stukje weefsel uit de dunne darm weg te nemen om te kijken of er afwijkingen zijn die passen bij glutenovergevoeligheid (coeliakie).

Therapeutische gastroscopie

Er zijn verschillende soorten behandeling die met een gastroscopie kunnen worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn:

  • Het verwijderen van een doorgeslikt voorwerp uit de slokdarm of de maag
  • Scleroseren van spataderen in de slokdarm
  • Stoppen van een bloeding uit maag of slokdarm
  • Verwijden van een vernauwing van de slokdarm (slokdarmachalasie)

Hoe gaat dit onderzoek?

Het is van belang om in de periode voor het onderzoek niets te eten en te drinken. Het onderzoek zelf gebeurt liggend op een onderzoekstafel. Soms wordt van te voren een keelspray toegepast om braakneiging tegen te gaan. Bij patiënten die erg tegen het onderzoek op zien kan ook een kalmerend middel worden gegeven. Voordat het onderzoek krijgt u een plastic mondstuk in om te voorkomen dat de slang van de gastroscoop in contact komt met het gebit.

kijkonderzoek maag (gastroscopie)
kijkonderzoek van de maag (gastroscopie)

De arts zal de slang – de ‘gastroscoop’ – in de keel brengen en u vragen deze door te slikken. Op het moment dat dat lukt kan de slang worden opgevoerd via de slokdarm naar de maag en de dunne darm. Tijdens het langzaam terughalen van de slang zal de arts goed kijken of er afwijkingen zichtbaar zijn in het slijmvlies van dunne darm, maag en/of slokdarm. Meestal zal de arts de beelden bekijken op een monitor. Als afwijkingen worden gevonden kan de arts besluiten om een stukje weefsel uit de afwijking te prikken. Dit weefsel kan dan door de patholoog-anatoom onder de microscoop worden bekeken. Op grond van de afwijkingen in dit stukje weefsel kan vaak een diagnose worden gesteld.


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven