ERCP

Wat is een ERCP?

ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreatografie. Het is een onderzoek waarbij de patiënt een slangetje doorslikt. Via deze slang kan de arts in de maag en de dunne darm kijken. Dit is hetzelfde als bij een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie).

De arts gaat vervolgens op zoek naar de uitmonding van de galgang in de dunne darm. Dit wordt de papil van Vater genoemd. Via deze uitmonding kan contrastvloeistof in de galgangen en de galblaas worden gespoten. Vervolgens kan op een röntgenfoto worden gekeken of er afwijkingen zitten in galblaas of galgangen. Ook kan via het slangetje een sneetje worden gemaakt. Dit wordt sfincterotomie genoemd. Een dergelijke ingreep kan nuttig zijn om een galsteen die de galgang verstopt te verwijderen. Ook is het mogelijk om een buisje in de galgang te stoppen. Daarmee wordt voorkomen dat de galgang opnieuw verstopt raakt. Een dergelijk buisje wordt ‘stent’ genoemd.

ERCP
ERCP (Bron: Cancer Research UK / Wikimedia Commons)

ERCP-onderzoeken worden gedaan door gespecialiseerde artsen. Meestal wordt dit onderzoek gedaan door een maag-darm-lever-arts (gastro-enteroloog) die ervaring heeft met dit type onderzoek.

Wanneer wordt het gedaan?

Een ERCP-onderzoek wordt gedaan bij mensen bij wie een vernauwing of afsluiting van de galgang wordt vermoed. Dat kunnen patiënten met geelzucht door galstuwing zijn, bijvoorbeeld doordat een galsteen is vastgelopen in de galgang. Maar het kunnen ook patiënten zijn die (regelmatig) een ontsteking van de alvleesklier hebben. Afsluiting of vernauwing van de galgang kan namelijk ook een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) veroorzaken.

Hoe gaat een ERCP?

Net als bij een gastroscopie gaat de patiënt op een bank liggen. De arts vraagt de patiënt een slang met daarin een camera door te slikken. Dit lijkt misschien lastig maar blijkt in de praktijk meestal eenvoudig te lukken. Vervolgens kan de arts door de slang in het maagdarmkanaal kijken. De slang wordt voorzichtig via de slokdarm opgevoerd naar de maag. Via de maagportier (pylorus) komt de slang in de twaalfvingerige darm. Dat is het eerste deel van de dunne darm.

Bijwerkingen & complicaties

Een complicatie is een nadelig effect van een ingreep of aandoening. Mensen die een ERCP ondergaan hebben een verhoogde kans om een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) te krijgen. Dat gebeurt bij een paar procent van de ingrepen. Meestal moet de patiënt dan langer in het ziekenhuis blijven.

Een zeer zeldzame complicatie van een ERCP is een perforatie. Dat betekent dat per ongeluk een gaatje in de slokdarm (slokdarmperforatie), maag (maagperforatie) of dunne darm (darmperforatie) wordt geprikt.

Engelse term

endoscopic retrograde cholangiopancreatography, ERCP