ERCP

Bijgewerkt op 8 juni 2023

Wat is een ERCP?

ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreatografie. Het is een onderzoek waarmee de galwegen en afvoergang van de alvleesklier in beeld kunnen worden gebracht. Via de slang kan de arts ook kleine ingrepen uitvoeren. ERCP’s worden tegenwoordig minder vaak uitgevoerd dan vroeger. Dat heeft ermee te maken dat het onderzoek vaker complicaties geeft dan nieuwere onderzoeken waarmee de afvoerwegen van galblaas en alvleesklier in beeld kunnen worden gebracht, zoals CT-scan en MRCP.

Hoe gaat het in z’n werk?

ERCP-onderzoeken worden gedaan door gespecialiseerde artsen. Meestal wordt dit onderzoek gedaan door een maag-darm-lever-arts (gastro-enteroloog) die ervaring heeft met dit type onderzoek.

Net als bij een gastroscopie gaat de patiënt op een bank liggen. De arts vraagt de patiënt een slang met daarin een camera door te slikken. Dit lijkt misschien lastig maar blijkt in de praktijk meestal eenvoudig te lukken. De slang wordt voorzichtig via de slokdarm opgevoerd naar de maag. Vervolgens kan de arts door de slang in de maag kijken. Via de maagportier (pylorus) komt de slang in de twaalfvingerige darm. Dat is het eerste deel van de dunne darm. De arts kan dan ook in de dunne darm kijken.

De arts gaat vervolgens op zoek naar de uitmonding van de galgang in de dunne darm. Dit wordt de papil van Vater genoemd. Via deze uitmonding kan contrastvloeistof in de galgangen en de galblaas worden gespoten. Vervolgens kan op een röntgenfoto worden gekeken of er afwijkingen zitten in galblaas of galgangen. Ook kan via het slangetje een sneetje worden gemaakt. Dit wordt sfincterotomie genoemd. Een dergelijke ingreep kan nuttig zijn om een galsteen die de galgang verstopt te verwijderen. Ook is het mogelijk om een buisje in de galgang te stoppen. Daarmee wordt voorkomen dat de galgang opnieuw verstopt raakt. Een dergelijk buisje wordt ‘stent’ genoemd.

ERCP
ERCP (Bron: Cancer Research UK / Wikimedia Commons)

Wanneer wordt het gedaan?

Een ERCP-onderzoek wordt gedaan bij mensen bij wie een vernauwing of afsluiting van de galgang wordt vermoed. Dat kunnen patiënten met geelzucht door galstuwing zijn, bijvoorbeeld doordat een galsteen is vastgelopen in de galgang. Ook wordt een ERCP vaak uitgevoerd bij mensen met ontsteking van de galgang (cholangitis) door een vastgelopen galsteen. Soms wordt een ERCP gedaan bij patiënten die (regelmatig) een ontsteking van de alvleesklier hebben. Afsluiting of vernauwing van de galgang kan namelijk ook een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) veroorzaken.

Bijwerkingen & complicaties

Een complicatie is een nadelig effect van een ingreep of aandoening. Mensen die een ERCP ondergaan hebben een verhoogde kans om een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) te krijgen. Dat gebeurt bij een paar procent van de ingrepen. Meestal moet de patiënt dan langer in het ziekenhuis blijven.

Een zeer zeldzame complicatie van een ERCP is een perforatie. Dat betekent dat per ongeluk een gaatje in de slokdarm (slokdarmperforatie), gaatje in de maag (maagperforatie) of een gaatje in de dunne darm (darmperforatie) wordt geprikt.

Synoniemen

Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreatografie

Engelse term

endoscopic retrograde cholangiopancreatography, ERCP

Scroll naar boven