CT-scan

Bijgewerkt op 28 april 2019 door Simpto.nl

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een onderzoek waarbij dwarsdoorsneden van het lichaam worden afgebeeld. Net als bij een röntgenfoto maakt deze techniek gebruik van röntgenstralen.

Hieronder een doorsnede van de buik gemaakt met behulp van een CT-scanner. De verschillende organen en lichaamsstructuren zijn duidelijk herkenbaar.

CT-scan buik
Doorsnede door de buik

De afkorting ‘CT’ staat voor ‘Computer Tomografie’. Computertomografie is de techniek waarmee de door de röntgenstralen verkregen gegevens worden omgezet in afbeeldingen van ‘plakjes’ (dwarsdoorsneden) van het menselijk lichaam.

Een speciale vorm van computertomografie is de zogenaamde ‘spiraal-CT’. Het voordeel van deze techniek is dat stromende dingen in het lichaam in beeld kunnen worden gebracht.

Wanneer wordt het gedaan?

Een CT-scan wordt gemaakt als een arts vermoedt dat een bepaalde afwijking in een bepaald deel van het lichaam verantwoordelijk is voor de klachten van een patiënt. Door een CT-scan te laten maken kan het betreffende lichaamsdeel in beeld worden gebracht.

Door wie wordt het gedaan?

CT-scans worden gemaakt door een radiodiagnostisch laborant en beoordeeld door een radioloog. Een radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van afbeeldingen van het menselijk lichaam met behulp van beeldvormend onderzoek (röntgenfoto, echografie, CT-scan, MRI-scan etc.).

Hoe gaat een CT-scan?

Bij het maken van een CT-scan gaat de patiënt in een groot apparaat – de scan – liggen. Vervolgens worden gedurende 15-30 minuten vanuit verschillende kanten röntgenstralen op het betreffende lichaamsdeel gericht. Hier voelt de patiënt verder niks van.

CT-scan

CT-scanner

Hoe werkt een CT-scan?

Tekst volgt

Welke nadelen heeft een CT-scan?

Het belangrijkste nadeel van CT-scans is dat ze gebruik maken van röntgenstralen. Röntgenstralen hebben als nadeel dat ze afwijkingen in cellen in ons lichaam kunnen veroorzaken. Dat kan in enkele gevallen leiden tot bepaalde ziektes.

1 gedachte over “CT-scan”

  1. Ik mis hier een deel; de gedronken contrastvloeistof die soms word gebruikt en de contrastvloeistof in de ader per IV. En het duidelijke verschil qua beeldvorming aan MRI (niet qua straling en duur vd scan maar wat je (beter) kunt zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven