Coloscopie

Bijgewerkt op 25 oktober 2022

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm.

Andere namen voor coloscopie zijn darmonderzoek, colonscopie en colonoscopie.

Wanneer wordt het gedaan?

Er zijn in grote lijnen twee redenen om een coloscopie te verrichten. In de eerste plaats wordt het gedaan bij patiënten die mogelijk een afwijking in de dikke darm hebben. Het onderzoek wordt dan uitgevoerd om vast te stellen of er inderdaad een afwijking is en, zo ja, welke. Doel is dus het stellen (of uitsluiten) van een diagnose.

Ten tweede kan een coloscopie worden gedaan om een bepaalde ingreep te verrichten, bijvoorbeeld het verwijderen van een poliep in de dikke darm (colonpoliep).

Hoe gaat een coloscopie?

Voorbereiding

Het is van belang dat tijdens het onderzoek geen poep in de dikke darm zit. Poep belemmert namelijk het zicht. Daarom mag gedurende een aantal uren voor het darmonderzoek niks meer gegeten worden. Daarnaast worden laxeermiddelen voorgeschreven om zoveel mogelijk ontlasting uit te poepen.

Voor het onderzoek

Voordat het darmonderzoek begint wordt vaak een roesje gegeven. Hierdoor wordt je slaperig zodat het onderzoek als minder belastend wordt ervaren.

Het onderzoek zelf

Het onderzoek zelf wordt gedaan door een gastro-enteroloog. Dat is een arts die is gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten. De arts brengt een flexibele slang – de coloscoop – via de anus in de dikke darm. Aan het uiteinde van de coloscoop zit een camera. Daarmee kan in de dikke darm worden gekeken. De coloscoop wordt langzaam opgevoerd. Tijdens het opvoeren wordt het darmslijmvlies bekeken. Als een afwijking wordt gezien kan de arts besluiten een stukje weefsel hieruit weg te nemen. Deze ingreep wordt biopsie genoemd. Het stukje weefsel kan vervolgens door een patholoog onder de microscoop onderzocht worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven