Bijgewerkt op 11 juni 2019
Wat is botdichtheidsmeting?
Botdichtheidsmeting is een onderzoek waarbij de stevigheid van het bot wordt gemeten.
De medische naam voor meting van de botdichtheid is ‘botdensitometrie’ of kortweg ‘densitometrie’.
Wanneer wordt het gedaan?
Een botdichtheidsmeting wordt gedaan als een arts denkt dat bepaalde klachten of afwijkingen van de patiënt verklaard zouden kunnen worden door een verminderde botdichtheid.
Zo kan het voorkomen dat een patiënt rugpijn heeft en op een röntgenfoto een ingezakte wervel wordt gezien. De meest voor de hand liggende diagnose is dat de wervelinzakking wordt veroorzaakt door botontkalking (osteoporose). Dit kan aangetoond worden door de dichtheid van het bot te bepalen. Die is bij botontkalking verminderd.
Een andere reden om de botdichtheid te meten is om het effect van bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen botontkalking te beoordelen.
Hoe gaat een botdichtheidsmeting in z’n werk?
Er zijn verschillende methoden om de dichtheid van bot te meten. De meest gebruikte methode is de zogenaamde ‘DEXA-scan’. DEXA is een afkorting voor ‘Dual-Energy X-ray Absorptiometry’, de Engelse term voor de techniek die gebruikt wordt voor het meten van de botdichtheid.
DEXA-scan
Een DEXA-scan is een apparaat waarmee een röntgenfoto van botten in het lichaam kan worden gemaakt. Meestal wordt een DEXA-scan gemaakt van de heup, de pols of de wervels, omdat vooral op die plekken een verminderde botdichtheid tot botbreuken kan leiden.
Een DEXA-scan is een pijnloos onderzoek dat meestal maar 10-30 minuten duurt. De laborant die het onderzoek begeleidt zal u mogelijk vragen bepaalde kledingstukken uit te doen. Vervolgens wordt u door de laborant in de juiste positie gezet of gelegd en daarna zal het apparaat de meting verrichten. Van uw arts hoort u later wat de uitslag is.
Bij een DEXA-scan wordt een geringe hoeveelheid röntgenstraling gebruikt. Dit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom wordt dit onderzoek in principe niet bij zwangeren verricht.
Uitslag DEXA-scan
De DEXA-scan geeft als uitslag een zogenaamde Z-score. De Z-score geeft aan hoe de botdichtheid is ten opzichte van mensen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Bij een abnormaal lage of hoge score kan de arts besluiten verder onderzoek in te stellen.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 oktober 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2018