Beenmergpunctie

Bijgewerkt op 14 september 2017

Wat is een beenmergpunctie?

Een beenmergpunctie is een medische ingreep waarbij beenmerg uit een bot wordt opgezogen. Het opgezogen beenmerg wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht op afwijkingen.

Een andere naam voor een punctie van het beenmerg is ‘beenmergaspiratie’.

Wanneer wordt het gedaan?

Een beenmergpunctie wordt verricht als de behandelend arts denkt dat een aandoening van het beenmerg de klachten van de patiënt zou kunnen verklaren. Als de arts aan één of meer van de onderstaande aandoeningen denkt kan besloten worden om een beenmergpunctie te verrichten.

Beenmergaandoeningen:

Hoe gaat een beenmergpunctie?

Een punctie van het beenmerg wordt meestal verricht door een arts die gespecialiseerd is in ziekten van bloed en beenmerg. Een dergelijke arts wordt ‘hematoloog‘ genoemd. De hematoloog zal in eerste instantie beoordelen uit welk bot het beste beenmerg gehaald kan worden. Meestal wordt gekozen voor de bekkenkam, soms voor het borstbeen.

beenmergaspiratie
beenmergpunctie

Bij een punctie van beenmerg uit de bekkenkam wordt de plek van de punctie eerst verdoofd. Als de verdoving werkt wordt een trochart met een wat dikkere naald de bekkenkam aangeprikt. Hierop wordt vervolgens een zuigertje gezet waarmee beenmerg kan worden opgezogen. Het moment van opzuigen van het beenmerg wordt door de patiënt vaak als vervelend ervaren.

Direct na het opzuigen van het beenmerg wordt een druppel beenmerg over een microscoopglaasje uitgewreven. Dit wordt vervolgens in het laboratorium door de hematoloog zelf of een patholoog-anatoom beoordeeld.

beenmergpunctie - leukemie cellen onder de microscoop
leukemiecellen in het beenmerg (Bron: VashiDonsk, English Wikipedia)

Complicaties beenmergpunctie

Er gaat zeer zelden iets mis bij een punctie van het beenmerg. De meest gemelde bijwerking is een bloeding op de plek van de punctie.

Engelse vertaling

bone marrow aspiration


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 september 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven