Zwezerik

Bijgewerkt op 14 september 2022

Wat is de zwezerik?

De zwezerik is een orgaan in de borstholte dat een rol speelt bij de afweer tegen infecties. De medische naam voor dit orgaan is ’thymus’.

zwezerik (thymus)
zwezerik

Waar zit het?

De zwezerik zit in de borstkas achter het borstbeen en vóór de luchtpijp en de grote bloedvaten, de grote lichaamsslagader (aorta) en de longslagader. Bij sommige mensen loopt de zwezerik naar boven door tot de schildklier.

De zwezerik bestaat uit twee lobben, is grijsroze van kleur en heeft een zachte consistentie. Rondom de lobben ligt het kapsel van de zwezerik.

Bij de geboorte is de zwezerik ongeveer 5 cm lang. Tijdens de kinderjaren neemt de omvang van de zwezerik toe. Het orgaan weegt dan 20-40 gram. Vanaf de puberteit wordt het langzaam weer kleiner. Bij oudere mensen is de zwezerik nauwelijks nog te onderscheiden van het omliggende vetweefsel. De kleur is dan ook meer gelig. De zwezerik is dus het grootst tijdens de kinderjaren.

Onderverdeling merg en schors

Elk van beide lobben van de zwezerik is verdeeld in kleine lobjes (lobuli). De lobuli worden weer onderverdeeld in follikels. Elke follikel is ongeveer 1-2 mm in doorsnede. Een follikel bestaat uit een merg (medulla) en een omliggende schors (cortex).

zwezerik (thymus) onder de microscoop
zwezerik (thymus) onder de microscoop

Op de foto hierboven is te zien hoe de zwezerik er onder de microscoop uitzien. Duidelijk is de indeling in lobuli te zien. Elke lobulus heeft een merg (roze) en een schors (paars).

Wat is de functie?

Dit orgaan speelt een rol bij de afweer tegen infecties. Een bepaald soort cellen dat wordt aangemaakt in het beenmerg, lymfocyten genaamd, gaat via het bloed naar de zwezerik. Daar ontwikkelen ze zich tot zogenaamde ‘T-lymfocyten’. T-lymfocyten worden ook wel ‘T-cellen’ of ’thymocyten’ genoemd. Dit zijn afweercellen die bepaalde antigenen (lichaamsvreemde stofjes) herkennen zodat het afweersysteem deze stofjes kan opruimen.

Omdat vooral in de kinderjaren contact wordt gemaakt met dit soort nieuwe lichaamsvreemde stofjes is de zwezerik vooral in deze periode actief. Later zal het orgaan minder actief worden en daardoor ook in grootte afnemen. Op volwassen leeftijd is het een klein verschrompeld orgaantje. Het verschrompelen van de zwezerik met het toenemen van de leeftijd wordt wel ‘involutie van de thymus’ genoemd.

Een andere rol van dit orgaan is de aanmaak en afscheiding van bepaalde hormonen. Een voorbeeld van een dergelijk hormoon is thymosine. Thymosine speelt een rol bij de groei en bij de ontwikkeling van het afweersysteem.

Bij welke aandoeningen is het aangetast?

Bij onderstaande aandoeningen is er sprake van een aandoening of afwijking van de zwezerik (thymus).

Engelse vertaling

thymus

Synoniemen

Andere namen voor zwezerik zijn thymus en thymusklier.

1 gedachte over “Zwezerik”

 1. willy gorissen

  hallo,

  ik heb CLL,waarbij de T-cellen ook een rol spelen,denk ik.
  T-lymfocyten’. T-lymfocyten worden ook wel ‘T-cellen’
  BIJ CLL :CLL ontstaat in een bepaald soort witte bloedcellen: in de B-lymfocyten. B-lymfocyten heten ook wel B-cellen. Deze cellen zitten door het hele lichaam: in de lymfeklieren, in het bloed en ook in de milt, de lever en het beenmerg.
  is er een verband in deze ?

  groetjes
  willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven