Bijgewerkt op 18 januari 2022
Wat is zwangerschap?
Zwangerschap is de periode waarin een foetus (ongeboren kind) zich ontwikkelt in de baarmoeder van de moeder. De medische term voor zwangerschap is graviditeit. Heel soms is er sprake van een zwangerschap buiten de baarmoeder. In dat geval wordt gesproken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of extra-uteriene graviditeit.
Hoe ontstaat een zwangerschap?
Een zwangerschap ontstaat meestal door geslachtsgemeenschap. Het kan echter ook tot stand komen na kunstmatige bevruchting.
Hoe lang duurt een zwangerschap?
Een normale zwangerschap duurt rond de 40 weken. De duur van de zwangerschap wordt gerekend vanaf het begin van de laatste menstruatie. Aangezien de daadwerkelijke eisprong en daaropvolgende bevruchting rond de twee weken daarna heeft plaatsgevonden zal de daadwerkelijke zwangerschapsduur gemiddeld rond de 38 weken zijn.
Indeling en ontwikkeling van de zwangerschap
Een zwangerschap wordt verdeeld in drie delen van elk zo’n drie maanden. Deze delen worden trimesters genoemd. Het eerste trimester begint met de bevruchting van de eicel door de zaadcel. De bevruchte eicel zal zich vervolgens innestelen in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Na deze innesteling begint de ontwikkeling van het embryo en de placenta (moederkoek). Halverwege het tweede trimester is de foetus zodanig gegroeid dat bewegingen voelbaar zijn door de moeder. Vanaf het begin van het derde trimester zijn de meeste foetussen met behulp van medische zorg levensvatbaar buiten de baarmoeder.
Welke symptomen wijzen op zwangerschap?
Een zwangerschap kan gepaard gaan met verschillende symptomen. Typische zwangerschapsklachten zijn ochtendmisselijkheid, dikker worden van de buik, groter worden van de borsten, gespannen borsten, afscheiding uit de borsten en het stoppen van de menstruatie. Naarmate de zwangerschap vordert en de buik dikker wordt kunnen andere klachten optreden, waaronder vaker plassen (door druk op de blaas) en pijn in het been (door druk op een zenuw die naar het been loopt).
Welke complicaties kunnen optreden?
Complicaties zijn nadelige gevolgen van een ziekte, een behandeling of – zoals in dit geval – een zwangerschap. Voorbeelden van complicaties die tijdens een zwangerschap kunnen optreden zijn bloedarmoede, hypertensie, zwangerschapsvergiftiging, emesis gravidarum, en zwangerschapsdiabetes.
Hoe wordt vastgesteld of je zwanger bent?
Een zwangerschap kan worden vastgesteld met behulp van een zwangerschapstest. Om een zwangerschap te bevestigen kan een echo van de buik worden gemaakt. Daarop is de foetus in de baarmoeder zichtbaar.
Wat gebeurt er verder?
Zwangerschapscontrole
Tijdens een zwangerschap zullen verschillende controles plaatsvinden. Deze worden in principe gedaan door een verloskundige. Soms is er een reden om de controles te laten doen door een gynecoloog, bijvoorbeeld als de moeder een onderliggende ziekte heeft die kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap of bij de geboorte, of als tijdens een eerdere zwangerschap complicaties zijn opgetreden.
Adviezen voor zwangeren
Zwangeren wordt geadviseerd om niet te roken en geen alcoholische drank te gebruiken. Beiden kunnen namelijk negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Gebruik van alcoholische drank tijdens de zwangerschap kan leiden tot het zogenaamde foetale alcoholsyndroom bij het ongeboren kind. Verder wordt aan zwangeren geadviseerd om foliumzuur als supplement in te nemen. Daarvan is aangetoond dat het de kans op het ontstaan van zogenaamde neuralebuisdefecten, waaronder een ‘open ruggetje’, bij het kind vermindert.
Geboorte
Een zwangerschap eindigt meestal in de geboorte van het kind. Het kan echter ook eindigen in een miskraam, een abortus, in doodgeboorte of in het halen van het kind via een keizersnede.
Synoniemen
graviditeit
Engelse vertaling
pregnancy, gestation