Vetverbranding

Wat is vetverbranding?

Vetverbranding is een proces in ons lichaam waarbij vet wordt afgebroken tot vrije vetzuren. Veel mensen willen gewicht verliezen en hierbij is het natuurlijk belangrijk om overtollig vet te verbranden. Toch snappen veel mensen niet precies wat vetverbranding nou precies inhoudt.

De vetverbranding is een ingewikkeld proces. De vetzuren die worden afgebroken uit vet worden vervoerd door het lichaam heen. In verschillende weefsels kan vet worden omgezet in energie om lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren. Wanneer je gaat sporten hebben bijvoorbeeld de spieren meer energie nodig die uit onder andere uit vet gehaald kan worden. Het grote probleem van overgewicht is dat wij teveel energie binnenkrijgen uit voornamelijk koolhydraten en vetten. Wanneer er meer energie binnenkomt dan er verbruikt wordt, zullen beide voedingsstoffen in het lichaam worden opgeslagen als vet.

Doordat er in Nederland een overvloed is aan eten, is de verleiding erg groot om teveel te eten. Hierdoor ontstaat er steeds meer overgewicht. Toch willen mensen met overgewicht dit gewicht weer graag verliezen. Hier spelen producten op in door te adverteren met supplementen en crèmes die vetvertering zouden stimuleren. Maar hoe kan je nou eigenlijk het meest vet verbranden? Is het mogelijk om vet op een specifieke plek te verbranden? Zijn de supplementen die aangeboden worden veilig en verantwoord? En natuurlijk volgen er tips om je vetverbranding zoveel mogelijk te stimuleren.

Vet verbranden door te sporten?

In rusttoestand verbruikt het lichaam al energie en worden vetten verbrand. Als je gaat sporter wordt dit verbruik natuurlijk een stuk groter. Het lichaam heeft dan meer energie nodig en gaat deze halen uit de verbranding van meer koolhydraten en vet. Op een bepaald moment in de sport, bij een bepaalde intensiteit van een training, wordt de energie niet meer gehaald uit vet, maar uit koolhydraten. Waar dit omslagpunt ligt verschilt echter per persoon. In sommige gevallen kan een minder zware training dus gunstig zijn. Wanneer je wel intensief sport is de vetverbranding na het sporten wel een stuk hoger, waardoor de vetverbranding uiteindelijk een stuk hoger wordt. Als je krachttraining doet, kan de vetverbranding nog wel twee dagen lang daarna aanhouden.

Kan je vet op een specifieke plaats verbanden?

De meest aannemelijke manier om te op een bepaalde plek te verbranden is om de spieren in dat gebied te trainen. Dit is echter niet het geval. Tijdens het sporten wordt wel vet verbrand, maar waar dit vet vandaan komt kan je niet bepalen. Het meest voorkomende probleem is teveel vet rond de buik. Buikvet kan het best worden verholpen door cardio- en krachttraining te doen op een intensief niveau. Het is dus belangrijk om over het algemeen hard te sporten dan de spieren in een specifiek gebied te trainen. Vet verbranden op een specifieke plaats is dus niet mogelijk. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt, zal je vet moeten gaan verbranden. Hierdoor zal je gehele omvang na verloop van tijd kleiner worden en verlies je vet op verschillende plaatsen.

Is het veilig om supplementen te gebruiken?

Er zijn veel supplementen op de markt die claimen je vetverbranding te stimuleren. Toch zijn er veel vetverbrandingsproducten niet in Nederland niet verkocht mogen worden, omdat deze vervelende risico’s met zich mee zouden brengen. De supplementen die te koop zijn in Nederland zijn goedgekeurd, maar het is nog steeds niet zeker of de producten wel geheel zonder risico’s zijn. De enige supplementen waarvan aangetoond is dat zij functioneel zijn, zijn cafeïne en groene thee extract. Ook zijn er veel afslank crèmes op de markt. Hiervan is tot op heden nog niet aangetoond dat deze vet zouden verbranden. Hierdoor kan je veel afslankproducten in twijfel trekken.

Tips om je vetverbranding te stimuleren

Te weinig kennis en niet werkende afslankproducten maken het soms erg moeilijk om echt vet te verbranden en af te vallen. Echter, wanneer je ongeveer weet wat invloed kan hebben op de vetverbranding kan je gemakkelijk wat kilo’s afvallen. Bij deze enkele tips om je vetvertering te stimuleren:

 • Beperk je eetmomenten tot 3 keer per dag. Hierdoor krijgt je lichaam niet constant koolhydraten binnen, waardoor het lichaam energie zal gaan halen uit vet. Wanneer je gedurende de dag blijft eten, krijg je een constante toevoer van koolhydraten. Het lichaam heeft dan meer dan genoeg energie en zal de vetreserves niet nodig hebben.
 • Drink veel water. Water stimuleert de vetverbranding. Hierbij wordt aangeraden om elke dag zo’n 2 liter water te drinken. Bovendien bevat water geen calorieën en zal het dus geen extra energie leveren.
 • Ontbijt goed. Breng in de ochtend je vetverbranding gelijk op gang door goed te ontbijten. Je stofwisseling moet in de ochtend op gang komen en door een goed ontbijt zal je meer calorieën verbranden. Kies voor een ontbijt met veel granen, eiwitten en fruit. Zo’n ontbijt bevat veel verschillende gezonde voedingsstoffen die je lichaam gelijk goed aan het werk zetten.
 • Ga niet te weinig calorieën eten. Het lijkt logisch dat wanneer je minder calorieën gaat eten, je lichaam energie zal halen uit je vetreserves. Dit is helaas niet het geval. Wanneer je te weinig calorieën eet, is het lichaam blij als je eindelijk energie binnenkrijgt. Doordat het lichaam bang is de komende tijd weinig energie binnen te krijgen, gaat het de energie gelijk opslaan in vet. Dit is natuurlijk juist niet wat je wil.
 • Kies vaker voor pittig eten. Scherpe pepers stimuleren je vetverbranding. Net na de maaltijd stimuleert het de verbranding met wel 20%. Dit wordt veroorzaakt door het pittige eten wat zorgt voor verhoging van je lichaamstemperatuur. Een hogere lichaamstemperatuur zorgt voor een snellere vetverbranding.
 • Eet veel eiwitten en vezels. Deze voedingsstoffen zijn voor het lichaam moeilijker om te verteren. Hierdoor moet je spijsvertering harder werker en kost het je dus ook meer energie. Hierdoor kunnen ook bij de verbranding van voedingsstoffen energie gehaald worden uit vetten.
 • Bouw spiermassa op. Wanneer je in rust hebben je spieren nog steeds energie nodig. Wanneer je meer spieren hebt, is er ook meer energie nodig om deze spieren van genoeg energie te voorzien. Bovendien verkrijg je de spieren door intensief te trainen, wat ook zorgt voor een snellere vetverbranding.
 • Zet de verwarming niet te hoog. Het is natuurlijk aangenaam om het lekker warm te houden. Maar als je het wat kouder hebt, gaat het lichaam aan het werk om je lichaam warm te houden. Hierdoor gaat het lichaam meer energie verbruiken en wordt je vetverbranding gestimuleerd.
 • Vermijd alcohol. Alcohol bevat veel calorieën en werkt vetverbranding tegen. De energie die het lichaam haalt uit alcohol kan niet worden opgeslagen. Hierdoor moet die energie gelijk verbruikt worden en zal de ververbranding worden stilgelegd.
 • Kies wat vaker voor groene thee. Groene thee verhoogt je lichaamstemperatuur. Hierdoor wordt je verbranding gestimuleerd.
 • Ga er niet vanuit dat je gelijk heel erg afvalt wanneer je deze tips gebruikt. De verbranding van vet is een ingewikkeld proces en het duurt een tijdje voordat het resultaat merkbaar wordt. Neem de tijd om genoeg vet te verbranden en laat je niet ontmoedigen wanneer dit niet van de een op de andere dag gebeurt.

Engelse vertaling

lipid metabolism


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 4 maart 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 4 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven