Bijgewerkt op 31 maart 2021
Wat is transferrine?
Transferrine is een eiwit dat wordt aangemaakt in de lever. Vervolgens wordt het uitgescheiden in het bloed. Daar kan het aan andere stofjes binden, vooral ijzer en zink. Het speelt een belangrijke rol bij het transporteren van ijzer door het lichaam.
Functie van transferrine
IJzer wordt uit de voeding opgenomen en komt in het bloed terecht. Daar wordt het gebonden aan transferrine. Transferrine zorgt dat het ijzer wordt afgeleverd aan cellen van lever en beenmerg. Daar wordt het ijzer gebruikt voor de aanmaak van hemoglobine. Het overschot aan ijzermoleculen wordt in de cellen opgeslagen. Dit gebeurt door binding met ferritine.
Meten transferrine gehalte
Het transferrine gehalte in het bloed kan worden gemeten. Het is meestal verhoogd bij bloedarmoede door een tekort aan ijzer (ijzergebreksanemie). Ook wordt vaak de transferrineverzadiging gemeten, wat aangeeft hoeveel procent van de transferrinemoleculen is bezet met ijzermoleculen.
Verhoogd transferrine gehalte
Het transferrine gehalte in het bloed kan verhoogd zijn bij een ijzertekort in het lichaam. Als reactie hierop gaat de lever meer transferrine aanmaken en uitscheiden.
Verlaagd transferrine gehalte
Het transferrine gehalte in het bloed kan verlaagd zijn bij mensen met aandoeningen van de lever. De lever is dan minder goed in staat om transferrine aan te maken en uit te scheiden.