Strotklepje

Bijgewerkt op 15 november 2016

Wat is het strotklepje?

Het strotklepje – of ‘strottenklepje’ – zit achter de tong in de keelholte. Het is een dun flapje kraakbeen, bekleed met slijmvlies. Het zorgt ervoor dat de ingang van de luchtpijp wordt afgesloten als we voedsel doorslikken. Als dit niet gebeurt zouden we ons steeds verslikken.

De medische term voor het strotklepje is ‘epiglottis’.

Waar zit het?

Het strottenklepje zit achter in de keel aan het begin van de luchtpijp. Normaal gesproken is het niet zichtbaar. Bij sommige mensen heeft het echter een hoge boogvorm waardoor het wel zichtbaar is achter in de keel. Het strottenklepje kan ook zichtbaar zijn als het ontstoken is.

strotklepje (epiglottis)
strotklepje (epiglottis)

Wat is de functie?

Het strottenklepje zorgt ervoor dat we ons niet verslikken. Het sluit de ingang van de luchtpijp af op het moment dat we slikken. Daarna staat het weer naar boven gericht zodat tijdens de ademhaling lucht via de luchtpijp de longen in kan stromen. Op het moment dat we slokken is de luchtpijp even afgesloten en kunnen we dus even niet ademhalen.

Bij welke aandoeningen is het aangetast?

  • Epiglottitis (ontsteking van het strottenklepje): dit is een levensbedreigende aandoening omdat door zwelling van het strottenklepje de ademweg kan worden afgesloten.
  • Kanker van het strotklepje (epiglottiskanker of epiglottiscarcinoom); dit is een vorm van strottenhoofdkanker

Synoniemen voor strotklepje zijn strottenklepje en epiglottis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 december 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 november 2016

2 gedachten over “Strotklepje”

  1. ik heb copd waarbij ook nog word gezegd nadat er onderzoek is geweest in het ziekenhuis in hoorn dat mijn stroteklepje is verslapt de tweede onderzoek die ik zelf wou in amc amsterdam die zeggen het zelfde ik heb het nog benauwder dan alleen copd heb u meer mensen die dit hebben vind dit erg angstig en hoop dat hier een behandeling voor is in afwachting bijvoorbaat dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven