Spijsvertering

Bijgewerkt op 18 november 2022

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is het proces waarbij voedsel in het lichaam wordt afgebroken, waarna bruikbare voedingsmiddelen worden opgenomen in het bloed en het restant wordt afgevoerd via de ontlasting.

De spijsvertering vindt plaats in het maagdarmkanaal, ook wel spijsverteringskanaal genoemd. Dit bestaat uit de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Ingenomen voeding en drank bereiken via de slokdarm de maag. Daar begint het proces van spijsvertering. Vervolgens komt de voedselbrij in de dunne darm. Daar worden, met behulp van enzymen uit de alvleesklier, voedingsstoffen afgebroken in kleinere moleculen. Deze kunnen vervolgens via de darmwand worden opgenomen in het bloed.

Wat achterblijft in de darm is een dunne brij van onverteerbare voedselresten en bacteriën. Deze dunne brij komt vanuit de dunne darm in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de dunne brij. Zo wordt de brij ingedikt en vormt zich de uiteindelijke ontlasting.

Door bewegingen van de dikke darm (peristaltiek) wordt de ontlasting voortgestuwd. Als de ontlasting zich in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, ophoopt ontstaat aandrang om te poepen. Hierbij wordt de ontlasting (faeces) via de anus uitgepoept.

Wat kan er mis gaan?

De spijsvertering kan op verschillende manieren verstoor raken. Zo kan boven in net spijsverteringskanaal een probleem ontstaan als voedingsstoffen niet goed worden afgebroken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door onvoldoende aanmaak en uitscheiding van alvleesklierenzymen. Artsen spreken in dat geval van een exocriene pancreasinsufficiëntie. Hierdoor worden onvoldoende voedingsstoffen opgenomen in net bloed. Dit wordt malabsorptie genoemd. Als dit langere tijd aanhoudt kan het leiden tot ondervoeding (malnutritie).

In de dikke darm kan een probleem ontstaat als de ontlasting onvoldoende of juist te veel wordt ingedikt. In het eerste geval ontstaat diarree, in het tweede geval obstipatie. Kijk voor de verschillende oorzaken hiervan op de webpagina’s over deze onderwerpen.

Engelse vertaling

digestion

Scroll naar boven