Sesambeentje

Bijgewerkt op 14 juli 2020

Wat is een sesambeentje?

Een sesambeentje is een klein botje dat in een pees ligt. De functie van een sesambeentje is om de pees op iets grotere afstand van het nabijgelegen gewricht te laten schuiven zodat de hefboomwerking van het gewricht groter wordt. Hierdoor kan meer kracht worden uitgeoefend door de spier van de pees waarin het sesambeentje zich bevindt.

Andere namen voor sesambeentje zijn sesambotje, sesambeen of os sesamoïdes.

Welke sesambeentjes zijn er?

Er zijn meerdere sesambeentjes in ons lichaam. De bekendste zitten in de pees van de spier die de grote teen naar beneden buigt. Dit zijn de sesambeentjes van de voet. Bij de meeste mensen zitten er twee sesambotjes in de pees van iedere voet.

Daarnaast is er ook een sesambeentje in de pols. Dit sesambeentje wordt het os piriforme genoemd. Ook bevinden zich sesambotjes in de hand.

Omdat de knieschijf een stuk bot is dat zich in een pees bevindt is de knieschijf eigenlijk ook een sesambeentje.

sesambeentjes van de voet
Sesambeentjes van de voet

Bij welke aandoeningen zijn sesambeentjes betrokken?

Sesambeentjes van de voet kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dat wordt sesamoïditis genoemd. Een sesambeentje kan bij overbelasting of door een val of ongeval ook breken.

Omdat sesambeentjes een slechte doorbloeding hebben kan het botweefsel onder bepaalde omstandigheden snel afsterven. Dit wordt avasculaire necrose genoemd.

Ook kunnen sesambeentjes breken. Dan is er sprake van een ‘gebroken sesambeentje’ of ‘fractuur van een sesambeentje’.

Verder lezen

Meer informatie kun je lezen op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina of de Engelstalige Wikipedia-pagina over dit onderwerp.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 25 april 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven