Serotonine

Bijgewerkt op 13 januari 2017 door Simpto.nl

Wat is serotonine?

Serotonine is een stofje in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de overdracht van prikkels tussen hersencellen. Dit soort stofjes worden neurotransmitters genoemd. Andere voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine en acetylcholine.

serotoninesyndroom - serotonine molecuul
serotonine molecuul

Serotonine wordt ook wel aangeduid met de chemische naam ‘5-hydroxytryptamine’. Dit wordt vaak afgekort tot ‘5-HT’.

Hoe werkt serotonine?

Serotonine wordt aan het uiteinde van de uitlopers van zenuwcellen uitgescheiden in de zogenaamde ‘synaptische spleet’. Dat is de smalle ruimte tussen twee zenuwcellen of hersencellen. Vervolgens zal serotonine vanuit de synaptische spleet zich binden aan bepaalde structuren op de membraan van de zenuwcel aan de andere kant van de synaptische spleet. Deze structuur wordt ‘serotonine-receptor’ genoemd. Door aan de serotonine-receptor te binden wordt de zenuwprikkel van de ene zenuwcel op de volgende overgedragen.

De werking van serotonine is afhankelijk van (1) de plaats in de hersenen waar de zenuwprikkeling plaatsvindt, en (2) het type serotonine-receptor dat wordt geprikkeld.

Typen serotonine-receptoren

Er zijn minstens 15 verschillende serotonine-receptoren.

Bij welke aandoeningen is serotonine betrokken?

Er zijn verschillende ziekten waarbij serotonine een rol speelt, namelijk:

Medicijnen die serotonine beïnvloeden

Om de bovengenoemde aandoeningen te behandelen zijn geneesmiddelen beschikbaar die het gehalte aan serotonine in de hersenen kunnen beïnvloeden. De meest bekende zijn de zogenaamde ‘SSRI’s’. Dit staat voor ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitors’, oftewel ‘selectieve serotonine heropname remmers’. SSRI’s zijn geneesmiddelen voor de behandeling van depressie en een aantal andere psychische ziektebeelden.

Engelse vertaling

serotonin

Synoniemen voor serotonine zijn 5-hydroxytryptamine en 5-HT


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2017

Scroll naar boven