Schedelnaden

Bijgewerkt op 29 januari 2022

Wat zijn schedelnaden?

Schedelnaden zijn de openingen tussen de botten van de schedel. Het schedeldak bestaat uit verschillende botten. Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder liggen deze schedelbotten los van elkaar. Hierdoor kunnen ze tijdens de bevalling verschuiven, zodat de schedel makkelijker door het geboortekanaal gaat. Na de geboorte verbenen de schedelnaden. Op de plaats van de verbening is vaak nog een randje voelbaar. De medische naam voor schedelnaden is suturen, schedelsuturen of craniale suturen.

Verbening van de schedelnaden

Tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind in de baarmoeder groeien de schedelbeenderen naar elkaar toe. Bij de geboorte zijn de schedelbeenderen nog niet helemaal naar elkaar gegroeid. Ze zijn verbonden met bindweefsel. De plekken waar het schedeldak niet uit beenderen maar met uit bindweefsel bestaat worden fontanellen genoemd. De schedelbeenderen blijven zo tot na de geboorte verschuifbaar ten opzichte van elkaar. Hierdoor kan het hoofdje van de baby makkelijker het geboortekanaal passeren tijdens de bevalling. In de loop van de eerste twee levensjaren zullen de fontanellen en schedelnaden verbenen. Er wordt gesproken van het sluiten van de fontanellen en schedelnaden.

Abnormale verbening van de schedelnaden

Abnormale verbening van de schedelnaden kan leiden tot een afwijkende vorm van de schedel. Zo kan de schedel te klein (microcefalie) of te groot (macrocefalie) zijn. Ook kan sprake zijn van een driehoekige vorm van de schedel wanneer deze van boven bekeken wordt (trigonocefalie).

Voortijdige sluiting van de schedelnaden

Voortijdige sluiting van schedelnaden kan voorkomen bij bepaalde syndromen, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Crouzon en het syndroom van Muenke.

Synoniemen

suturen, schedelsuturen, craniale suturen

Duitse vertaling

Schädelnähte, Suturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven