Rode bloedcellen

Bijgewerkt op 28 december 2022

Wat zijn rode bloedcellen?

Rode bloedcellen zijn cellen in het bloed die zuurstof kunnen opnemen en afstaan. Ze spelen een belangrijke rol bij het transport van zuurstof naar organen en weefsels in het lichaam.

rode bloedcellen (erytrocyten)
rode bloedcellen onder de microscoop

De medische naam voor rode bloedcellen is ‘erytrocyten’ of ‘erythrocyten’, soms afgekort tot ‘ery’s’.

Wat is de functie van de rode bloedcel?

Rode bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het transport van zuurstof. Zuurstof kan door rode bloedcellen worden opgenomen omdat deze cellen hemoglobine bevatten. Hemoglobine is een stofje dat zuurstofmoleculen kan opnemen en afstaan. Zo zijn rode bloedcellen in staat om zuurstof door ons lichaam te transporteren.

Als wij lucht inademen komt er zuurstof in de longen. In de longblaasjes kan zuurstof door het hemoglobine worden opgenomen doordat rode bloedcellen de longen passeren. Het zuurstofrijke bloed stroomt vervolgens van de longen naar het hart. Vanuit het hart wordt het zuurstofrijke bloed rondgepompt door het lichaam. Daar wordt de zuurstof afgestaan aan organen en weefsels.

Laboratoriumbepalingen rode bloedcellen

Om een idee te krijgen van het aantal rode bloedcellen in het bloed wordt vaak het zogenaamde ‘hematocriet‘ bepaald. Dit is het volume van de rode bloedcellen ten opzichte van de totale hoeveelheid bloed. Het wordt uitgedrukt als een percentage.

Daarnaast wordt vaak het hemoglobine-gehalte (Hb-gehalte) van het bloed gemeten. Dit wordt gedaan om te beoordelen of er sprake is van bloedarmoede (anemie).

Bij welke ziekten zijn de rode cellen aangetast?

Er zijn een aantal ziekten waarbij de rode bloedcellen zijn aangetast. Het gaat voornamelijk om vormen van bloedarmoede (anemie), bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie) die vooral de rode cellen betreffen, en ziekten waarbij het hemoglobine is aangetast (hemoglobinopathiën). Hieronder een overzicht.

Synoniemen

Andere namen voor rode bloedcellen zijn rode bloedcel, rode cellen, rode bloedplaatjes, erytrocyt, erytrocyten, erythrocyt, erythrocyten, ery, en ery’s.

Engelse term

red blood cells, erythrocytes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven