Retroperitoneum

Bijgewerkt op 10 april 2020

Wat is het retroperitoneum?

Het retroperitoneum is een ruimte in het menselijk lichaam dat achter de buikorganen ligt. De buikorganen liggen in de buikholte. De buikholte is omgeven door het buikvlies (= peritoneum). Het retroperitoneum ligt dus achter het peritoneum.

Een andere naam voor retroperitoneum is ‘retroperitoneale ruimte’. ‘Retroperitoneaal’ betekent ‘gelegen achter het buikvlies’ of ‘in de retroperitoneale ruimte’.

Welke structuren liggen in het retroperitoneum?

In het retroperitoneum bevinden zich de volgende structuren en organen:

Hieronder een afbeelding van de retroperitoneale ruimte gezien vanaf de voorkant van het lichaam. In deze tekening zijn alle organen die zich in de buikholte bevinden weggehaald. Aan de linkerkant is het buikvlies (peritoneum) als gele bedekking van het retroperitoneum zichtbaar.

retroperitoneale ruimte
Retroperitoneale ruimte van de voorkant gezien.

Organen en structuren die zichtbaar zijn zijn de nieren en urineleiders, de grote lichaamsslagader (aorta), de onderste holle ader (vena cava inferior) en de endeldarm.

buikvlies en retroperitoneum
Bron: Wikipedia

Op de afbeelding hierboven een dwarsdoorsnede door de romp. De rode lijn is het buikvlies (= peritoneum). Binnen het buikvlies ligt de buikholte of ‘peritoneale holte’. Hierin liggen de meeste buikorganen. Op de afbeelding is de peritoneale holte leeg (wit). Achter de buikholte ligt het retroperitoneum. Op de afbeelding is dat het gebied onder de rode lijn.

Welke aandoeningen?

Naast ziektes van de organen in de retroperitoneale ruimte zijn er ook een aantal aandoeningen die specifiek optreden in dit gebied:

  • Retroperitoneaal abces
  • Retroperitoneaal fibroom
  • Retroperitoneale fibrose: bindweefselvorming achter het buikvlies;
  • Retroperitoneaal hematoom (bloeding in het retroperitoneum)
  • Retroperitoneaal lucht: kan optreden als lucht via een gaatje in de dikke darm (colonperforatie) zich ophoopt achter het buikvlies;
  • Retroperitoneaal lymfoom
  • Retroperitoneaal teratoom

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2020

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven