Reticulocyten

Bijgewerkt op 24 januari 2017

Wat zijn reticulocyten?

Reticulocyten zijn jonge rode bloedcellen. Ze worden in het beenmerg aangemaakt vanuit erytroblasten. Reticulocyten bewegen zich vanuit het beenmerg naar de bloedbaan. Daar ontwikkelen ze zich tot rode bloedcellen (erytrocyten). In het bloed bestaat ongeveer 1% van alle bloedcellen uit reticulocyten.

Reticulocyten hebben geen celkern. Wel bevatten ze zogenaamd ribosomaal RNA. Dit is onder de microscoop zichtbaar als een gekleurd netwerk (reticulum).

reticulocyt
reticulocyt

Op de afbeelding hieronder zijn twee reticulocyten zichtbaar tussen een heleboel rode bloedcellen. De reticulocyten zijn over het algemeen iets groter dan de rode bloedcellen. Bovendien bevatten ze een netwerk van donkere korrels. Dit is het ribosomale RNA.

reticulocyten in bloeduitstrijkje
enkele reticulocyten in bloeduitstrijkje

Het proces van de aanmaak van rode bloedcellen heet erytropoëse. Tijdens dit proces worden vanuit stamcellen in het beenmerg uiteindelijk rode bloedcellen (erytrocyten) gemaakt.

Waarom wordt het aantal reticulocyten gemeten?

Het aantal reticulocyten in het bloed is een maat voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg (erytropoëse). In de normale situatie maken reticulocyten 1-2% uit van het totaal aantal rode bloedcellen.

Vaak wordt het aantal reticulocyten in het bloed bepaald bij iemand met bloedarmoede. De normale reactie op bloedarmoede is een verhoging van de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Verlaagd aantal reticulocyten

Een verlaagd aantal reticulocyten in het bloed wordt reticulocytopenie genoemd. Reticulocytopenie duidt op een afname van de aanmaak van voorlopercellen van rode bloedcellen in het beenmerg.

Als bij iemand met bloedarmoede het aantal reticulocyten in het bloed normaal of zelfs verlaagd is, is dat een teken dat er iets mis is met de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg. In dat geval kan sprake zijn van een ziekte van het beenmerg, of aantasting van het beenmerg door bijvoorbeeld chemotherapie. Het kan echter ook zijn de nieren onvoldoende erytropoëtine aanmaken. Ook een tekort aan vitamine B12 (vitamine B12-deficiëntie) of een tekort aan foliumzuur (foliumzuurdeficiëntie) kan leiden tot een verlaagd aantal reticulocyten. Vitamine B12 en foliumzuur zijn namelijk noodzakelijk voor de aanmaak van reticulocyten.

Verhoogd aantal reticulocyten

Een verhoogd aantal reticulocyten in het bloed wordt reticulocytose genoemd. Reticulocytose duidt op een toename van de aanmaak van voorlopercellen van rode bloedcellen in het beenmerg (erytropoëse). Reticulocytose is een normale reactie van het beenmerg op bloedarmoede. Door het tekort aan rode bloedcellen in het bloed wordt het beenmerg gestimuleerd om meer rode bloedcellen aan te maken.

Engelse vertaling

reticulocytes


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2017

Scroll naar boven