Renine-angiotensine systeem

Bijgewerkt op 10 september 2022

Wat is het renine-angiotensine systeem?

Het renine-angiotensine systeem is een mechanisme in ons lichaam dat ervoor zorgt dat de bloeddruk op niveau blijft, zodat de organen goed doorbloed worden. Het wordt ook wel ‘renine-angiotensine-aldosteron systeem’ genoemd.

Hoe werkt het?

Als de bloeddruk afneemt zal dat door de nier worden waargenomen. Dit gebeurt in het zogenaamde ‘juxtaglomerulaire apparaat’. Als reactie op de verlaging van de bloeddruk zal de nier een stofje gaan uitscheiden in het bloed. Dit stofje wordt ‘renine’ genoemd. Hierdoor wordt een reeks van chemische reacties in gang gezet die er uiteindelijk voor zorgt dat de bloeddruk weer omhoog gaat.

Renine zorgt voor de omzetting van angiotensinogeen in angiotensine I. In de longen wordt vervolgens het ‘angiotensine I’ omgezet naar ‘angiotensine II’. Deze omzetting wordt bevorderd door het zogenaamde ‘angiotensin converting enzyme’ (ACE). Angiotensine II zorgt voor een verhoging van de bloeddruk. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste zorgt angiotensine II ervoor dat de spiertjes in de wand van de bloedvaten samentrekken. Hierdoor worden de bloedvaten iets nauwer en zal de bloeddruk stijgen. Ten tweede zorgt angiotensine II ervoor dat er meer aldosteron wordt uitgescheiden door de bijnieren. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren minder natrium wordt uitgescheiden in de urine. Er blijft daardoor meer natrium in de bloedbaan. Aangezien natrium water aantrekt zal daarmee het volume in de bloedbaan toenemen. Dit helpt ook om de bloeddruk te verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven