Bijgewerkt op 20 mei 2024 door Simpto.nl
Wat is puberteit?
Puberteit is de periode waarin een kind uitgroeit naar een volwassene. Deze ontwikkeling gebeurt onder invloed van bepaalde hormonen in het lichaam. Deze ontwikkeling gebeurt in vijf stappen. Tijdens deze ontwikkeling ondergaat iemand niet alleen lichamelijke maar ook psychische/emotionele veranderingen. Aan het einde van de puberteit is het stadium van seksuele rijpheid bereikt. Het begin van de puberteit verschilt van kind tot kind. Meestal begint de puberteit tussen de 9-14 jaar bij jongens en 11-16 jaar bij meisjes.
Wat gebeurt er in het lichaam?
De puberteit begint doordat een deel van de hersenen, hypothalamus genaamd, begint met het aanmaken en uitscheiden van een bepaald hormoon. Dit hormoon wordt GnRH genoemd. Het is een afkorting voor de Engelse term gonadotropin-releasing hormone. GnRH zet de hypofyse, een ander deel van de hersenen, aan om twee andere hormonen aan te maken. Het gaat om de hormonen luteïniserend hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH).
LH zorgt er bij jongens voor dat de zaadballen (testikels) het mannelijk geslachtshormoon testosteron gaat aanmaken en uitscheiden. FSH zorgt er bij meisjes voor dat de eierstokken vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) gaan aanmaken en uitscheiden. Door deze geslachtshormonen worden verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen in gang gezet.