Psoas-spier

Bijgewerkt op 8 oktober 2017

Waar zit de psoas-spier?

Er zijn eigenlijk twee psoas-spieren, de grote en de kleine. De grote psoas-spier loopt van de wervelkolom naar het bovenbeen. De kleine van de wervelkolom naar de band van de lies bij het schaambeen. Beide spieren zijn dubbel aanwezig, zowel links als rechts.

Op de afbeelding hieronder is te zien dat de spier begint op het niveau van de bovenste lendenwervels, soms zelfs iets hoger (onderste borstwervel). De spier loopt vervolgens naar de binnenkant van het bovenbeen. Daar hecht de pees van de psoasspier aan op het zogenaamde ’trochanter minor’ van het bovenbeen.

psoas-spier (M. psoas)
psoas-spier

Tussen de pees van de psoasspier en het kapsel van het heupgewricht zit een slijmbeurs (bursa).

Andere namen zijn ‘psoasspier’, ‘lendenspier’ en ‘haasspier’; de Latijnse benaming is ‘musculus psoas’ of ‘M. psoas’. De grote psoas-spier wordt dan ‘grote lendenspier’ etc. en op z’n Latijns ‘musculus psoas major’.

Omdat de psoas-spier vastzit aan de darmbeenspier (musculus iliacus) wordt de combinatie van beide spieren musculus iliopsoas of iliopsoas-spier genoemd.

Wat doet ie?

De psoas-spier speelt een belangrijke rol bij het buigen van het heupgewricht. Dat betekent dat de spier gebruikt wordt bij het voorwaarts heffen van het been. Als je probeert je knie naar je kin te brengen is de psoas-spier de belangrijkste spier om dat voor elkaar te krijgen. Maar ook als je vanuit liggende positie overeind komt wordt deze spier gebruikt. Daarnaast speelt de psoas-spier een rol bij het zijwaarts bewegen van de romp als je staat.

Kijk voor meer informatie op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina over dit onderwerp.

Bij welke aandoeningen is deze spier betrokken?

Bij de volgende aandoeningen is de psoas-spier betrokken:

Engelse term

psoas muscle

Synoniemen

Andere namen zijn psoasspier, lendenspier, haasspier, musculus psoas of M. psoas.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 20 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 oktober 2016

4 gedachten over “Psoas-spier”

  1. BESTE,
    IK HEB AL
    SINDS 6 WEKEN ENORME PIJN AAN MIJN LIES HEUP ONDERRUG EN BUIK, HEB DIVERSE MEDISCHE ONDERZOEKEN GEHAD NU ZOALS BLOED EEN AANTAL X, ECHO, CR SCAN, EN URINE EIVERSE KEREN. ZE
    KUNNEN NIETS VINDEN MAAR ER IS WEL EEN IETSJE VERHOOGDE ONTSTWKINGS WAARDE EN BLOEDWAARDE GECONSTATEERD WAT DUID OP EEN ONTSTEKING. WAT ZOU DIT KUNNEN ZIJN ? IK DENK ZELF EEN INSTELLING AAN PSOAS MINOR MISCLE? KAN IEMAND MIJ ER IETS MEER OVER VERTELLEN? ALLE SYMPTOMEN WIJZEN ER NAAR. ERVARING? TIPS DANK JE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven