Parathormoon (PTH)

Wat is parathormoon?

Parathormoon is een hormoon dat wordt aangemaakt en uitgescheiden door de bijschildklieren (glandula parathyreoïdea). Het verhoogt het calcium gehalte in het bloed als dit te laag dreigt te worden. Andere namen voor dit hormoon zijn parathyreoïd hormoon, PTH en bijschildklierhormoon.

Wat doet het?

Parathormoon (PTH) speelt een belangrijke rol bij het regelen van het calcium gehalte in het bloed. Dat doet het tesamen met vitamine D en het hormoon calcitonine. Parathormoon verhoogt het calcium gehalte in het bloed doordat het inwerkt op de botten en de nieren.

De PTH producerende cellen in de bijschildklieren bevatten calciumgevoelige receptoren. Wanneer het calcium gehalte in het bloed verlaagt wordt dat door deze receptoren geregistreerd. De aanmaak en afgifte van PTH wordt vervolgens opgevoerd. Wanneer het calcium gehalte in het bloed stijgt wordt de aanmaak en afgifte van PTH juist geremd.

Het uitgescheiden PTH werkt in op de nieren en de botten. In de nieren zorgt het ervoor dat calcium niet wordt uitgescheiden in de urine, maar juist vastgehouden wordt in het bloed. In de nieren bevordert PTH ook de vorming van actief vitamine D (1α,25 dihydroxycholecalciferol). Dit actief vitamine D bevordert de opname van calcium in de darm. Ook hierdoor zal het calcium gehalte van het bloed omhoog gaan. In de botten zorgt het ervoor dat calcium en fosfaat vrijkomen.

Bij welke aandoeningen speelt het een rol?

Wanneer de aanmaak en uitscheiding van parathormoon verhoogd is wordt gesproken van hyperparathyreoïdie. Kijk voor oorzaken hiervan op de webpagina over hyperparathyreoïdie. Wanneer het verlaagd is wordt gesproken van hypoparathyreoïdie.

Engelse vertaling

parathyroid hormone, PTH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven