Overgang (menopauze)

Bijgewerkt op 21 januari 2021

Wat is ‘de overgang’ (menopauze)?

Officieel is ‘de overgang’ het moment dat een vrouw voor de laatste keer menstrueert. Omdat de menstruatie rondom de overgang vaak onregelmatig komt kan pas achteraf worden gezegd wanneer de overgang daadwerkelijk begonnen is. Vaak wordt met ‘de overgang’ bedoeld de periode na de laatste menstruatie.

De medische term voor ‘de overgang’ is ‘menopauze’.

Op welke leeftijd?

De gemiddelde leeftijd waarop de overgang intreedt is 51 jaar. De meeste vrouwen zijn tussen de 46-54 jaar als de overgang intreedt. Als vrouwen vóór hun 45ste levensjaar in de overgang komen wordt gesproken van een vervroegde overgang (premature menopauze).

Wat is de oorzaak?

De overgang wordt veroorzaakt doordat het aantal eicellen in de eierstokken op is. Er zullen dus geen eicellen meer kunnen rijpen. Het rijpen van de eicellen en de daarop volgende eisprong zorgen er voor dat vrouwelijke hormonen het baarmoederslijmvlies klaarmaken voor innesteling van een (bevruchte) eicel. Als die innesteling niet plaatsvindt zal het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afbreken. Het wordt door de baarmoeder afgestoten en verlaat via de vagina het lichaam. De vrouw merkt dit als ‘menstruatie’.

Na de overgang zullen geen eicellen meer rijpen. Er zal daarom ook geen opbouw van het baarmoederlijmvlies plaatsvinden, en dus ook geen menstruatie. Doordat er geen eicellen meer zijn kan een vrouw in de overgang niet meer zwanger worden. Met de overgang komt daarmee ook een einde aan het vruchtbare leven.

Overgang symptomen

De meeste vrouwen die in de overgang raken merken dat. Slechts bij sommige vrouwen gaat de overgang ongemerkt voorbij. Klachten die horen bij de overgang beginnen meestal al voordat de overgang een feit is. Deze periode wordt vaak aangeduid met ‘perimenopauze’, oftewel de periode rondom de menopauze.

De volgende klachten en verschijnselen kunnen optreden:

Door de veranderingen die optreden door de overgang is de kans op het krijgen van bepaalde aandoeningen verhoogd. Vrouwen in de overgang zijn daarom gevoeliger voor het krijgen van:

Engelse vertaling

climacteric, menopause


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven