Oorsmeer (cerumen)

Bijgewerkt op 13 november 2019

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is een bruine, vettige substantie die in het buitenste deel van de gehoorgang van het oor zit. Oorsmeer wordt gevormd door kliertjes in de gehoorgang. Het is erg zuur. Hierdoor zorgt het ervoor dat bacteriën het oor niet binnendringen. Doordat het ook vettig is stoot het water af. Het oor regelt de aanmaak en afvoer van oorsmeer zelf. Als dit proces verstoort wordt kan oorsmeer zicht ophopen. Dit kan leiden tot een oorsmeerprop, met als gevolg klachten als een vol gevoel in het oor, gehoorverlies, en jeuk in het oor. De medische naam voor oorsmeer is ‘cerumen’.

Functie van oorsmeer

De functie van oorsmeer is het beschermen van de gehoorgang tegen vocht, bacteriën en andere micro-organismen. Ook helpt het voorkomen dat stofdeeltjes of insecten bij het trommelvlies komen.

Verwijderen van oorsmeer

Oorsmeer wordt door het lichaam zelf langzaam verwijderd uit het oor. Dit gebeurt doordat de huidcellen van de gehoorgang, met daarop het oorsmeer, langzaam richting de uitgang van de gehoorgang groeien. Kauwbewegingen helpen bij het verwijderen van ophopingen van oorsmeer. Door het kauwen kunnen dergelijke ophopingen loslaten en daardoor makkelijker de gehoorgang verlaten.

Wel of niet zelf verwijderen?

Het zelf verwijderen van oorsmeer met behulp van wattenstaafjes wordt veel gedaan. Het nadeel is dat dit op den duur juist tot ophoping van oorsmeer diep in de gehoorgang leidt. Uiteindelijk zullen veel mensen hierdoor een oorsmeerprop krijgen die door de huisarts uitgespoten moet worden. In sommige gevallen zal het zelfs nodig zijn de oorsmeerprop door een KNO-arts te laten verwijderen.

Engelse vertaling

earwax, cerumen

Andere namen voor oorsmeer zijn oorwas en cerumen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 juli 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 13 november 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven